22.3 C
Paşcani
joi, iunie 24, 2021
22.3 C
Paşcani
joi, iunie 24, 2021
Array

Elevii ieşeni chiulesc mai puţin, au rezultate mai bune, dar sunt mai violenţi

creditfix.ro
vivacredit.ro
answear.ro
oferta.oceancredit.ro
creditprime.ro
elefant.ro
credius.ro
fashiondays.ro
elefant.ro

Ultimele știri

Rezultatele primei jumătăţi a anului şcolar în curs au fost prezentate ieri de şefa ISJ în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la BCU. Rezultatele sunt mai bune ca acum un an, absenteismul la fel, însă abaterile disciplinare au crescut cu 70%. Care este topul şcolilor cu cele mai multe absenţe per elev:

 

Rezultatele primului semestru şcolar au fost dezbătute ieri în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi, între şefii ISJ şi directorii şcolilor din judeţ. În cifre, rezultatele sunt cu mult mai bune decât cele din anii precedenţi, atât la capitolul promovabilitate, cât şi la numărul de absenţe, elevi exmatriculaţi ori elevi corigenţi. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai elevilor, lideri de sindicat, dar şi reprezentaţii autorităţilor locale: prefectură, primărie, poliţie etc.

„Deschidem o nouă şedinţă de analiză a învăţământului din Iaşi pentru semestrul I al acestui an şcolar, e una din întâlnirile tradiţionale. Alături de întâlnirea de analiză anuală care se organizează toamna, aceasta se organizează la finalul primului semestru. Întâlnirea se focalizează doar pe un semestru, şi e foarte importantă pentru că, pe baza statisticilor, analizelor, preluării elementelor pozitive şi a celor care au nevoie de o îmbunătăţire, încercăm, pe lângă aspectele constatative, de diagnoză, să stabilim şi strategiile pentru semestrul următor“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.

Un prim aspect evidenţiat de statistici este acela că populaţia şcolară a scăzut considerabil de anul trecut şi până acum. Dacă în anul şcolar 2014-2015 erau 130.994 de elevi în învăţământul de masă la zi, şi un număr de 5.654 de clase, anul acesta sunt cu 3.196 de elevi mai puţin, adică un număr de 127.798 de copii înscrişi, în cele 5.503 clase. Vorbim de dispariţia a unui număr de 151 de clase doar într-un an. E ca şi cum toţi copiii care învaţă la şcoala dintr-o comună ar dispărea fără urmă. Evident, acest fenomen se simte de mai mulţi ani, şi este direct legat cu scăderea natalităţii la nivel de judeţ.

„Daca vorbim în continuare de promovabilitate foarte bună, dacă vorbim de activităţi educative interesante, proiecte europene care ne plasează pe primul loc la nivel naţional, prin diversitatea şi inventivitatea proiectelor, dacă vorbim de o insistenţă a inspecţiilor prin care am încercat să asigurăm şi consiliere, dar şi recomandările necesare pentru colegi, acordând, evident, şi calificative şcolilor, în acest fel putem spune că aproape 1.500 de profesori au trecut prin forme de pregătire sau prin forme de evaluare şi inspecţie. S-au derulat inspecţii generale, aşa-numitele inspecţii frontale, în şapte şcoli de diferite tipuri, s-au făcut inspecţii de revenire în încă şapte şcoli, au primit calificative peste 350 de cadre didactice, deci s-a asistat la mai mult de două ore pentru a se primi acest calificativ“, a mai precizat Camelia Gavrilă.

Elevii chiulesc mai puţin dar sunt mai violenţi

Observăm astfel că numărul absenţelor, per ansamblu, dar şi cele nemotivate a scăzut faţă de primele semestre ale anilor precedenţi. Dacă în ultimii doi ani s-au înregistrat peste 1.600.000 de absenţe la sfârşitul primului semestru, acum doi ani înregistrându-se chiar aproximativ 1.700.000, anul acesta, numărul a scăzut cu 112.658. Astfel, numărul de absenţe nemotivate pe cap de elev este de 7,43, mai puţin decât anul trecut, când s-a înregistrat 7,80, sau acum doi ani, când a fost o medie de peste 8 absenţe per elev. Şi, ca să facem şi o listă cu şcolile cu cele mai multe absenţe din judeţ, amintim că Şcoala Gimnazială nr. 1 din Domniţa înregistrează 36,21 de absenţe per elev, Şcoala Gimnazială „Ion Neculce“ din Iaşi înregistrează 35,98 de absenţe per elev, Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări“ din Iaşi are 32,01 de absenţe, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălăuţă“ din Şcheia a înregistrat 28,73 de absenţe pe elev, iar Liceul Agricol „Kogălniceanu“ din Miroslava are 28,37 de absenţe per elev. Acestea sunt urmate de Liceul Tehnologic din Stolniceni Prăjescu, Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gh. Mârzescu“ din Iaşi etc.

„Au fost apoi inspecţii de specialitate derulate în 135 de unităţi, foarte multe din mediul rural, acolo unde e nevoie de mai multă consiliere din partea noastră, deci 87 de şcoli din rural au fost văzute, şi, la fel, foarte mulţi profesori asistaţi. În general, încercăm să mergem spre profesorii debutanţi sau profesorii aflaţi în primul an de activitate unde vor primi recomandările şi pentru a putea face adaptările necesare la nivel de curriculum. Consemnăm în continuare şi existenţa unor abateri disciplinare, sunt în continuare elevi cu note la purtare sub şapte, sunt elevi cu absenţe nemotivate“, a mai specificat inspectorul şef.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
22.3 ° C
22.8 °
19.9 °
88 %
2.8kmh
34 %
joi
30 °
vin
31 °
sâm
26 °
Dum
26 °
lun
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI