16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Elevii de la „Unirea” au dor de Eminescu

C.P. Colegiul CF Unirea Pacani

Cu dor de Eminescu au fost pe 15 ianuarie 2016 elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea, Paşcani. Ca în fiecare an, mijlocul lui gerar ne oferă binecuvântatul prilej de a ne reîntâlnicu Eminescu, la data naşterii sale, pe 15 ianuarie. În amintirea poetului îndemnul dascălilor a fost ca tânara generaţie să zăbovească preţ de câteva clipe pentru a deveni cutoţii părtaşi la nemurire.

Manifestarea dedicată sărbătoririi a 166 de ani de la naşterea poetului naţional dar şi Zilei Culturii Naţionale a cuprins un montaj literar-muzical pe versuri eminesciene, vernisarea unei expoziţii de desene inspirate de creaţia eminesciană, prezentarea unor momente inedite din viaţa şi activitatea marelui poet şi un concurs de cunoaştere a operei eminesciene.

Din cuprinsul montajului literar-muzical amintim că elevii de clasa a VIII-a au recitat un fragment din inedita creaţie Călin (file din poveste), cei de la clasa a XI-C s-au gândit că meditaţia asupra condiţiei omului şi soarta geniului, teme ale poeziei Luceafărul, ar însemna o reală atracţie pentru publicul prezent dacă versurile sale ar căpăta un alt parfum decât cel naţional prin interpretările în limba franceză, engleză, latină, italiană, spaniolă şi rusă, iar alte două eleve de liceu au amintit de elogiul valorilor istoriei naţionale, de patriotismul ardent prezent în poemul eroic Scrisoarea a III-a dar şi de conturarea misiunii artistului în lume în arta poetică eminesciană Numai poetul….

Ansamblul coral al Colegiului a sensibilizat, de asemenea, inimile celor prezenţiprin interpretarea deosebită a binecunoscutelor piese Pe lângă plopii fără soţ, De ce nu-mi vii? şi Eminescu (versuri Grigore Vieru, muzica Doina şi Ion Aldea-Teodorovici).

Momentele artistice au fost moderate de eleva Amarei Claudia de la clasa a XI-a C.

Prezenţa la eveniment a unui auditoriu numeros (elevi, cadre didactice şi părinţi) este prin ea însăşi o probă atât a interesului pentru valoarea mereu contemporană aspiritului eminescian cât şi a modului profesionist în care “artiştii” au fost pregătiţi decătre profesorii catedrei de limba şi literatura română (Isac Adina Maria, Iftimi Ana,Tataru Anca, Mangalagiu Toma, Raicu Elena) sprijiniţi de doamna profesor Niţă Laura, profesor de educaţie muzicală şi de doamna bibliotecar Pletea Doiniţa.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow