30.8 C
Paşcani
marți, iunie 28, 2022
Array

Elevi de la Sadoveanu în Parlamentul European

COMUNICAT DE PRESĂ

” Un nou grup de la Colegiul “M.Sadoveanu” Pascani a fost invitat sa mearga la Strasbourg, la Parlamentul European, pentru a fi “europarlamentari pentru o zi ” in urma selectiei proiectelor realizate de elevi la nivel national.
Elevii implicati in proiect, coordonati de prof. Angela Casariu au organizat mai multe activitati pentru a simula o dezbatere a unei sesiuni parlamentare in Parlamentul European. Acestia au cautat mai multe solutii pentru a reduce somajul in randul tinerilor si pentru a-i incadra pe acestia in campul muncii. Propunerile au fost cuprinse intr-o initiativa legislativa, un proiect cu titlul „Împreună pentru tinerii Europei – o propunere legislativă de succes”, care a fost trimisa pentru evaluare si selectie in cadrul concursului Euroscola.
Pe 18 decembrie cei 24 elevi de la Colegiul Mihail Sadoveanu vor participa, alaturi de elevii din celelalte state membre ale Uniunii Europene la dezbaterile organizate in Parlament. Temele sunt diverse, de la libertatea de informare, protectia mediului, pana la viitorul Europei.
Astfel, grupul „trapez” are tema “ Mediul si energia din surse regenerabile. Cum sa incurajam o schimbare de comportament? Cum sa promovam dezvoltarea durabila ?”, grupul „sageata” va analiza “Libertatea de informare si cultura civica. Rolul mass-media in difuzarea temelor legate de constructia europeana. In ce masura mass-media contribuie la aparitia unei opinii publice critice?”, grupul „triunghi” va aborda tema “2015- Anul european pentru dezvoltare. In ce masura este reponsabila UE pentru dezvoltarea tarilor terte ? Criza economica si financiara justifica o diminuare a implicarii financiare a UE in dezvoltarea tarilor terte ? Ce tip de sprijin poate oferi UE ?”, “grupul „romb” se va axa pe “ Viitorul Europei. Ce ar trebui sa se schimbe pentru ca Europa sa se apropie de idealul vostru ?”, “grupul „cerc” va analiza “Migratie si integrare. Cum se poate pastra echilibrul unei societati ? Care este minimul de reguli de respectat ? Cum trebuie gestionata migratia in regiunea euromediteraneana? “ iar grupul „patrat” va aborda tema proiectului realizat de elevii de la Colegiul Mihail Sadoveanu, “Ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. Ce masuri ar trebui sa ia UE pentru a promova ocuparea fortei de munca in randul tinerilor ?”
Programul de activitate incepe la ora 10, prin prezentarea Parlamentului European si a Uniunii Europene de catre reprezentantii administrativi ai Parlamentului European si prezentarea scolilor participante. Colegiul National MIhail Sadoveanu va fi prezentat de elevii Casariu Claudia si Vlad Plaiu.
Jocul Eurogame va testa cunostintele elevilor participanti despre Uniunea Europeana, iar grupurile de lucru mutilingve constituite pe cele 6 teme vor schimba puncte de vedere despre prioritatile Uniunii Europene, iar profesorii participanti se vor intalni in acest timp cu reprezentantii administrativi ai Parlamentului European.
In sedinta plenara de la ora 16 vor fi prezentate rapoartele de activitate ale grupurilor de lucru si se vor vota motiunile propuse de “elevii europarlamentari”, iar la sfarsitul activitatilor va fi inmanata diploma de participare la concursul European Euroscola.

Link-ul pentru vizionarea activitatii in direct, dupa ora Bruxelles

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/fr/other-events/schedule?start-date&end-date&start=10

Proiectul vechi din 2013
http://asirys.blogspot.ro/2015/03/testimonial-euroscola-un-vis-nevisat.html

Angela Cășeriu ”

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow