10.4 C
Paşcani
duminică, aprilie 2, 2023
Array

Elevii care nu fac ora de religie nu au voie să plece din şcoală. Ce opţiuni au

Profesorii încă nu au identificat o soluţie viabilă pentru elevii care nu au vrut să se înscrie la ora de religie. Prin urmare, ei vor avea liber de la acea lecţie. Posibilitatea ca ei să părăsească şcoala nu este luată în calcul.

Reprezentanţii şcolii ieşene identifică două dintre pro­ble­mele cu care se vor confrunta in­stituţiile şcolare din învăţă­mântul preuniversitar în ceea ce priveşte ora de religie din şcoli. Unde vor sta copiii care nu au optat pentru această disciplină? Ce vor face ei în tot acest timp? Cutreieratul holurilor nu este o opţiune, şi nici părăsirea insti­tuţiei şcolare pentru o oră, cât durează activităţile la clasă. Deşi aceste situaţii cer găsirea unei soluţii din toamnă, dascălii se gândesc deja la o serie de posibilităţi.
Ce spune şefa ISJ
„De dorit ar fi să existe o alternativă, o disciplină tot din sfera umanistă. Dincolo de toa­te, fiecare şcoală va trebui să găsească activităţi pentru acest timp şi spaţiu. La clasele mici, educatoarea ar putea să le dea să facă o compunere ori să de­seneze, să fie o activitate artistică, nu una riguroasă, pentru că dascălul nu se poate ocupa şi de ora de religie, şi de o altă activitate. Însă, ţinând cont că în clasele I-IV există profesor de religie, educatorul poate să se ocupe de ei“, a declarat Ca­melia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.
Dacă elevii de clasele primare pot rămâne în sala de clasă la ora de religie, chiar dacă nu vor primi notă şi nu li se încheia media la această disciplină, cei mai mari se confruntă cu alte probleme, deoa­rece vârsta îi face mai activi, iar profesorul de religie riscă să îi fie perturbată ora sau părinţii pot fi nemul­ţumiţi de faptul că fiul sau fiica lor învaţă involuntar ori se lasă influenţaţi de tot ce se discută în clasă.
„Problema rămâne spaţiul, unde vor sta copiii în tot acest timp. Cei mici, estimez că vor rămâne în clasă şi vor colora în cărţi, dar la clasele gimnaziale şi de liceu este mai complicat. Cele mai frecvente spaţii sunt bibliotecile şi laboratoarele, când în acestea nu se ţin alte ore. Elevii vor putea astfel să se pregătească la alte discipline, iar unde se va putea în laboratoarele de informatică, li se va putea permite accesul la calculator. Nu se pot da reţete generale“, adaugă Ca­melia Gavrilă.
Orarul nu trebuie făcut după ora de religie
O altă soluţie pe care profesorii ar putea-o găsi, mai ales în zilele cu vreme bună, este o activitate în aer liber pe terenul de sport ori în sala de sport. Cititul unei cărţi în bibliotecă poate fi problematic la clasele de liceu, pentru unii dintre elevi, aşa că ar trebui să se găsească soluţii care să se potrivească pentru toţi.
„Îmi amintesc că am fost plecată în Italia într-un schimb de experienţă, la un liceu comercial, cu profil economic, şi am văzut pe un hol un spaţiu amenajat cu scaune, unde stăteau elevi. Am rămas sur­prinsă şi mi s-a spus că sunt elevii care nu iau parte la orele de religie. Probabil se vor găsi soluţii de genul acestora şi la noi. După cum aţi văzut, procentul de solicitări este foarte bun, suntem pe locul şase pe ju­deţe, iar asta înseamnă că există o latură spirituală dezvoltată la noi în Moldova“, spune inspectorul general.
După statisticile de la Ministerul Educaţiei, în judeţul Iaşi au solicitat ora de religie 94,23% dintre părinţi, asta însemnând peste 100.000 de elevi. Rămâne un număr de 6.773 de elevi ieşeni care nu doresc să facă religia la şcoală, fiind vorba însă de cazuri disparate, şi nu de clase întregi. Deşi mulţi părinţi se gândesc şi la varianta de a pune ora de religie la sfârşitul orarului ori la începutul acestuia, pentru ca elevii de alte confesiuni ori cei care nu doresc să facă religia să vină mai târziu cu o oră de acasă ori să plece mai devreme cu o oră, acest lucru nu se poate. Orarul şcolii nu poate fi stabilit în funcţie de ora de religie, deoarece ar crea probleme şi ar da peste cap programul normal al elevului, dar ar pune şi în imposibilitate profesorul de religie.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow