17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022
Array

Elevi și profesori promovează tradițiile strămoșești

Majoritatea dintre ele uitate sau preluate de la străini, tradițiile strămoșești vor fi readuse în atenția pășcănenilor printr-o nouă ediție a Balului Bostăneilor, eveniment organziat de către Colegiul CF Unirea din Pașcani. Astfel, pe scena Clubului Copiilor din oraș, sâmbătă dimineața se va promova nunta tradițională, botezul sau șezătorile de altă dată.

8 perechi de liceeni de la Colegiul “Unirea” din Pașcani s-au pregătit pentru a promova tradițiile strămoșești. Ele vor urca pe scena sâmbâtă dimineață, 5 noiembrie, de la orele 10.30, când vor readuce în atenția adolescenților dar și a publicului larg folclorul național. Tema pe care organizatorii au ales-o în acest an este dedicată tradițiilor strămoșești (mai mult sau mai puțin uitate) și va aduce pe scenă câteva dintre obiceiurile noastre importante: Botezul, Nunta tradițională de la sat, Caloianul, Drăgaica (obicei tradițional de Sânziene – 24 iunie ), Paparuda, Șezătoare, Obiceiuri cu strigoi și vrăjitoare (ca la Sf. Andrei), Ursitoarele.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului a declarat – „Colegiul Tehnic de Căi Ferate ”Unirea”, Pașcani organizează sâmbătă, 5 noiembrie, 2016, începând cu ora 10.30, în Sala de spectacole a Clubului Copiilor Pașcani, Balul Bostăneilor 2016, spectacol – concurs ajuns în acest an la cea de-a X-a ediție.”

Activitatea este structurată sub forma unui spectacol – concurs la care vor participa echipe de elevi din clasele a IX-a și a X-a iar momentele artistice vor fi susținute și de elevi din clasele a XI-a și a XII-a. Vor concura pentru caștigarea titlului ”Bostanul de aur” 8 echipe ce vor reprezenta clasele din care fac parte. Invitații speciali din spectacol sunt membrii Ansamblului de Dansuri Populare „ Junii Ruginoasei”, coordonat de doamna Cristina Axinia.

Video prof Elena Raicu pr de cuv Colegiul CF Unirea Pașcani  Probele prin care vor trece echipele vor fi cea de descriere a costumului popular într-o manieră inedită, cea de ilustrare scenică a unui obicei tradițional, cea de interpretare a unei melodii din folclorul românesc, cea de cultură etnografică, cea de prezentare a unui aranjament inedit cu și despre bostănei, aranjament care să fie specific anotimpului în care ne aflăm și cea de aducere în fața juriului a unui desert specific unei regiuni din țară noastră, desert realizat de fiecare echipă, înaintea competiției.

Dincolo de premiul cel mare pentru care se luptă toți participanții, echipele de pe locurile doi și trei vor fi premiate cu Bostanul de argint respectiv Bostanul de bronz. Toate aceste trei titluri sunt simbolice și semnifică accentul îngroșat pe care organizatorii doresc să-l plaseze pe ideea că și noi, românii, avem propriile tradiții și obiceiuri pe care merită să le sărbătorim și să le aducem în fața generațiilor ce vin, ca pe adevărate comori de spiritualitate și identitate națională.

Clasele câstigătoare dar și toți ceilalți elevi participanți la competiție vor primi premii constând în rechizite școlare, materiale didactice, materiale pentru amenajarea clasei și dulciuri.

De asemenea, toți cei prezenți la spectacol, atât cei din public cât și cei de pe scenă, vor fi serviți, la finalul evenimentului, cu plăcinte calde și dulciuri, ca o marcă a ospitalității și a puterii de comuniune între oameni, caracteristici definitorii ale poporului român.

Menționăm că spectacolul a fost inițiat, în anul 2006, de către profesorul Daniela Orășanu. În acest an, organizatorii și coordonatorii evenimentului sunt elevii clasei a IX-a A, alături de profesor Iuliana Gordin.Îndrumătorii claselor participante în concurs au fost diriginții acestora: profesor Anicolaesei Alexandra, profesor Bălțătescu Gheorghe, profesor Elefteriu Crina, profesor Fedeleș Cătălina, profesor Isac Adina, profesor Luchian Maria, profesor Panțiru Gabriela, profesor Petrescu Mioara.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow