20.5 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

Dezbateri despre discriminare. Elevii din Pașcani au făcut senzație în Franța

Dezbateri despre discriminare. Elevii din Pașcani au făcut senzație în Franța

Câțiva elevi de la Sadoveanu au avut parte de o experiență frumoasă și utilă. Nu în România, ci în Franța, acolo unde s-au întâlnit cu mai mulți liceeni din state ale Uniunii Europene și unde au avut ocazia să se simtă ei, să promoveze libera inițiativă, combaterea discriminării dar și exprimarea ideilor sub forma de dezbatere sau artă. După o săptămână petrecută pe meleaguri  parisiene, s-au întors acasă și spun că au avut parte de o experiență de neuitat.

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT.

În perioada 19 – 25 ianuarie 2017, un grup de elevi – Sabina Târpescu, Mădălin Cotic, Miruna Grigoraș, Lorena Simon, Luigi Ciobanu, Iulia Cricu și Lorena Crăciun împreună cu profesorul  coordonator, Carmen Dimitriu, de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani au reprezentat România și Municipiul Pașcani într-un proiect european cu numele de “Tineret în acțiune – Fii tu!” ce a avut loc în orașul în Loisy, Franța.

Aici, alături de elevi din Estonia, Polonia, Turcia și țara gazdă – Franța, au avut ocazia să participe la conferințe, dezbateri, activități de autocunoaștere, seri culturale de prezentare a țărilor participante și au organizat într-una din zile un Flash Mob în centrul orașului Met. Nu au lipsit nici interviurile cu locuitorii orasului, pe tema discriminarii si a cunoasterii de sine.

Elevii participanți din Pașcani spune că această experiență a fost inedită și mai ales au învățat să se cunoască mai bine. Sabina spune că și-a facut noi prieteni și mai ales și-a exersat vorbitul într-o limbă străină.

„Pentru mine a fost o experiență inedită din toate punctele de vedere. Am învățat ca a fi tu însuți este o realitate, nu un mit. Am cunoscut oameni minunați, oameni diferiți din toate punctele de vedere, dar cu care m-am completat în tot acest timp. Mi-am perfecționat cu această ocazie abilitățile de comunicare într-o limbă străină și totodata am legat prietenii. Pe ansamblu, am învațat ca acolo unde se adună oamenii dornici de cunoaștere, se clădesc relații puternice și se trăiesc momente de neuitat.”

Mădălin, elev la “Sadoveanu”, spune că dacă ți se oferă o șansă de acest fel, este mare păcat să o ratezi. „Încurajez participarea în proiecte de youth exchange pentru că te ajută să treci peste părerile generalizate despre țările cu care te întâlnești, descoperi culturi noi și, inerent, acaparezi informații și îți poți dezvolta anumite aptitudini care, în mod cert, nu le poți învăța într-un mediu formal.” 

Proiectul accesat de “Sadoveanu” are ca principale obiective implicarea participanților din diferite țări cu diferite situații economice și sociale în activități ce promovează libera inițiativă, combaterea discriminării dar și exprimarea ideilor sub forma de dezbatere sau artă.

La sfârșitul stagiului din Franța, elevii au primit certificatul „Youthpass” care susține participarea elevilor în proiect și le recunoaște abilitățile câștigate odata cu implicarea în activitățile de educație non-formală promovate de către Erasmus +.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow