2.3 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Elevi de la Colegiul ”Sadoveanu” din Pașcani, rezultate deosebite la un concurs internațional de religie

Mai mulți elevi de la Colegiul ”Sadoveanu” din Pașcani au reușit să obțină rezultate deosebite la Concursul Internațional de Religie ”Împreună cu Hristos în Europa sec. XXI”.
Ediția din acest an a reunit peste 4.900 de participanții români din mai multe colțuri ale lumii și s-a adresat tinerilor dornici să mărturisească lumii, credința în Învierea și Înălțarea Domnului.

10 elevi de la Colegiul ”M. Sadoveanu”- Pașcani, cu rezultate deosebite la Concursul Internațional ”Împreună cu Hristos în Europa sec. XXI”
Sâmbătă, 29 mai 2021, s-a desfășurat Concursul Internațional de Religie ”Împreună cu Hristos în Europa sec. XXI”, ediția a V-a, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Concursul de Religie Ortodoxă, inițiat de către Colegiul Național Pedagogic ”Gh. Lazăr” de la Cluj-Napoca, în anul 2015, este cel mai mare de până acum și a fost organizat on line, bianual, cu teme despre Nașterea Domnului și despre Bucuria Învierii.
În acest an, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a acceptat să fie organizatorul principal, în colaborare cu Grupul de lucru al Platformei red-religie.ro.
Dacă la ediția de Crăciun au participat 1300 de copii români din șapte țări ale Europei, fiind un număr impresionant, acum, la ediția de Înviere, s-au înscris peste 4.900 de copii români din toate continentele de pe Mapamond (din foarte multe țări ale Europei, din Canada, America, Australia, Noua Zeelandă, India, Kenia, Tanzania, Japonia etc). Este impresionantă dorința tinerilor de a participa la un astfel de concurs prin care doresc, să mărturisească lumii, credința în Învierea și Înălțarea Domnului.
Dacă la începutul sec. XXI, Andrei Malroux, lansa o întrebare care a trezit răspunsuri incerte, respectiv, ”Dacă sec. XXI va fi religios sau nu?”, la această întrebare răspund acești copii, prin prezența de bună voie la acest concurs. Niciodată nu s-a auzit să fi participat atâția copii la vreun concurs. Cu atât mai îmbucurător este că acești copii participă la un concurs de Religie Ortodoxă. Ar merita să se mediatizeze, cât mai larg, dorința copiilor din acest secol de a studia Religie și de a-L mărturisi pe Dumnezeu. Nimeni nu i-a constrâns, ci au ales liber, pentru că-L iubesc pe Dumnezeu. ”Fiecare dintre noi este pictorul propriei sale vieţi: sufletul este pânza, virtuţile sunt culorile, iar Hristos este Modelul pe care trebuie să-L pictăm” (Sf. Grigorie de Nissa)
Titlul concursului, începând cu această etapă, a trebuit să fie modificat, participanții români din Asia, Africa și America sau Canada dorind să fie cuprinși și ei în acest concurs, deoarece Hristos a depășit deja granițele Europei. Așa că, de la această ediție, concursul s-a intitulat ”Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III”.
De ce au participat copiii din întreaga lume la acest concurs? Pentru a arata lumii că există credință pe fața pământului, iar aceasta este mărturisită de aceste vlăstare minunate ale Bisericii. Lumea va rezista prin mărturisirea credinței și a Adevărului de către acești tineri apostoli. „Lăsați copiii să vină la Mine” (Luca 18,16).
Dacă o lume întreagă se teme, de mai bine de un an de zile, de moartea adusă de covid, acești copii, prin participarea lor la un concurs despre Înviere și Înălțare, au dorit să mărturisească că ei cred în Viață, în Nemurire. Ei vor duce mai departe flacăra credinței noastre Ortodoxe așa cum ne spune și Sfânta Scriptură: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.”( Matei 10,32)
Și de această dată, 10 elevi de la Colegiul Național”M. Sadoveanu” – Pașcani, coordonați de prof. Vasilica Dimitriu Sîrghie, au demonstrat foarte bine acest lucru, obținând rezultate deosebite la Concursul Internațional ”Împreună cu Hristos în Europa sec. XXI”, ediția a V-a:
PREMIUL I
Radu Sabina Georgiana- cl. V A
Nechita Denysa Elena- cl. V A
Florea Bianca Maria- cl. V A
Aparaschivei Ilinca Demetra – cl. VI A
Acasandrei Marius Gabriel – cl. VI A
Preutu Miriam Teofana –cl. VI B
Tigîță Bran Maria – cl. VII A
Pricop Maria- cl. VII A
PREMIUL AL II-LEA
Gafița Larisa Gabriela- cl. VA
PREMIUL AL III-LEA
Fuior Amalia-cl. VI B
Așadar, câtă vreme copiii ne răsplătesc cu dragostea lor, arătându-ne roadele muncii noastre, considerăm că este o șansă, în plus, de a-i motiva pe elevi în a se implica în cât mai multe activități destinate Religiei . “Să ţii in palmă sufletul unui copil este, cu siguranţă, un privilegiu. Să fii important în viaţa unui copil este, poate, un dar divin”(J.J.Rousseau)”, se arată în postarea apărută pe pagina de facebook a Colegiului ”M. Sadoveanu” din Pașcani.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Medic de la Spitalul de Urgență Pașcani decorat de președintele țării cu ordinul “Meritul Sanitar”

Seful sectiei ATI de la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani, medicul Sergiu Ungureanu, a fost decorat de...

FOTO/VIDEO Ziua Națională a României, marcată și în satul Soci

Ziua Nationala a Romaniei a fost marcata si in satul Soci. La biserica de lemn, inchinata ostasilor...

FOTO/VIDEO – Paradă militară, de Ziua Națională a României, la Lespezi

Lespezenii s-au bucurat miercuri, de Ziua Nationala a Romaniei, asa cum nu au facut-o niciodata, la ei...

Ziua Națională a României, în orașul Hârlău – FOTO/VIDEO

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Harlau. Evenimentul a început de la ora 10:30,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI