13.7 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021
Array

VIDEO Efectul “Motatu”. Pascaniul a rămas fără redevenţa la apă şi riscă să piardă investiţiile. Liberalii spun ca nu vor mai bloca demersurile Apavital, consilierul PMP face plangere penala

 

 

Şedinţă importantă astăzi la Paşcani despre soarta investiţiilor pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, 13 milioane de euro din fonduri europene, care ar trebui să înceapă din 2018. Primarul şi consilierii locali s-au întâlnit cu reprezentanţii asociaţiei judeţene ARSACIS şi cei ai operatorului regional Apavital pentru a lămuri problemele şi a găsi soluţii la conflictele administrative şi juridice privind furnizarea serviciilor de apă şi canalizare în Paşcani.

Întâlnirea a fost solicitată de edilul municipiului în urma numeroaselor întrebări venite din partea consilierilor din opoziţie dar şi a litigiilor în instanţele de judecată privind plata redevenţei la apă.

Pentru început primarul Dumitru Pantazi a făcut o sinteză a relatiei complicate cu Apavital: delegarea serviciilor, anularea delegării la presiunea opoziţiei şi a străzii, apoi din nou delegarea lor.

Cea mai mare problemă este plata redevenţei la apă, bani din care Pascaniul vrea să achite ratele anuale de cca 1, 8 milioane de lei la împrumutul contractat de la BEI pentru reabilitarea reţelelor de aducţiune şi a staţiei de epurare, preferat de fosta administratie în locul fondurilor europene nerambursabile. Dacă până cum Pascaniul a încasat peste 1,5 milioane de lei, din acest an nu mai primeşte nici un leu, din cauza unui proces deschis de militanţii anti- Apavital, Ion Motatu şi Dumitru Popa.

Mai exact actul adiţional aprobat de consilierii păşcăneni prin care municipalitatea beneficia de un tratament preferenţial în asociaţie ( să foloseasca redevenţa încasată de la păşcăneni prin preţul apei, nu să o returneze operatorului pentru investiţii)  a fost anulat de judecători la cererea celor doi. Din acest motiv, Pascaniul nu numai că nu mai încasează ci trebuie să dea înapoi şi ceea ce a primit până acum. Atât primarul Pantazi cât şi cei de la ARSACIS şi Apavital au opinat că ar fi vorba de o eroare judiciară şi că Pascaniul ar trebui să ceară lămuriri în ceea ce priveşte aplicarea hotărârii judecătoreşti. Problema a aparut in contextul in care  Primaria  nu s-a aparat in acest dosar iar consilierii locali au decis ca municipalitatea sa nu atace hotararea.

De cealaltă parte reprezentanţii ApaVital au explicat că redevenţa la apă nu trebuie încasata de administratiile locale, ci este folosită pentru investiţii şi că nu există cadrul legal pentru plata solicitată de consilierii păşcăneni. Situaţia a fost confirmată de directorul economic al Primăriei făcând referire la prevederile contractului de delegare, care pot fi schimbate doar prin votul majorităţii membrilor ARSACIS.

Din discuţii s-au desprins patru variante de rezolvare a acestei probleme, urmand că aleşii locali să decidă ce vor face. Prima dintre ele ar fi ca redevenţa să fie calculate şi încasata conform contractului de delegare, câte 0,2 lei pentru fiecare mc de apă furnizată şi apa canalizată, banii urmând să ajungă în contul operatorului pentru investiţii. În acest caz Primaria nu ar ramane cu nicu un leu din redeventa. A doua soluţie ar fi ca legislativul păşcănean să aprobe, din nou,  un act adiţional ( la fel ca şi cel anulat în instanţă )  prin care să fie păstrate privilegiile de a beneficia de redevenţa la apă. În acest caz Pascaniul ar încasa cca 800 000 de lei pe an, jumătate din cât au cerut consilierii locali. De asemenea, a treia soluţie ar fi ca aleşii locali să ceară asociaţiei ARSACIS că preţul serviciilor de apă şi canalizare să fie majorate doar pentru Paşcani,  cu 30 de bani pentru fiecare mc de apă şi alţi 30 de bani pentru fiecare metro cub de apă canalizată pentru acoperirea diferenţei de redevenţa până la 1,8 milioane de lei pe an. Ultima soluţie şi cel mai puţin probabilă ar fi că preţul apei şi canalizării să fie majorat pentru toate cele 106 localităţi componente ale ARSACIS pentru plata datoriilor municipiului Paşcani.

Propunerea majorării preţului la apa doar pentru păşcăneni a atras atenţia consilierilor din opoziţie. Ei au cerut date suplimentare despre elementele de cost de la furnizorul de apă, ceea ce înseamnă că ar putea fi de acord cu o astfel de soluţie.

O altă problemă a fost ridicată de consilierul PMP, Sorin Olaru. El a întrebat dacă Pascaniul mai este sau nu membru al asociaţiei după anularea hotărârii atacată de Ion Motatu şi Dumitru Popa. Reprezentantii ARSACIS a spus că municipiul încă face parte din asociaţie dar trebuie clarificate problemele juridice.

 

Reprezentanţii ApaVital au explicat că anul viitor trebuie să înceapă investiţiile la Paşcani şi că în contextul juridic şi administrativ actual, administratia locală risca să piardă cele 13 milioane de euro. Directorul operatorului judeţean a cerut consilierilor păşcăneni să ia o decizie fermă, cât mai repede; fie renunţa la operatorul şi asociaţia judeţeană şi pierderea investiţiilor – in consecinta, fie încetează cu acţiunile juridice şi administrative care ar bloca activitatea furnizorului de apă. De exemplu sunt in asteptare sase acte aditionale pentru a fi aprobate de consilierii pascaneni, unele amanate altele respinse in timp ce celelalte consilii locale din judet le-au aprobat de mult.

 

Şi primarul Dumitru Pantazi a spus că în perioada următoare Consiliul Local Paşcani trebuie să fie adoptate cu celeritate mai multe hotărâri în ceea ce priveşte derularea investiţiilor iar pentru asta este nevoie şi de votul consilierilor din opoziţie.

În replică liderul opoziţiei, Marius Pintilie a dat asigurări că cei 8 consilieri locali nu sunt împotriva investiţiilor şi că vor sprijini iniţiativele operatorului ieşean dacă vor primi la timp informaţiile necesare.

Apavital a încheiat anul trecut la Paşcani cu pierderi de peste 1,4 milioane de lei, mai ales din activitatea de epurare. Până acum a făcut investiţii în municipiu, din fonduri proprii, de peste 1,1 milioane de lei iar în acest an sunt prognozate investiţii de cca 2 milioane de lei pentru  strada Gării şi reţelele din suburbii. De asemenea a platit redevenţa la apă de peste 1,5 milioane de lei, în timp ce alte localităţi din asociaţie nu au primit nici un leu din redevenţa şi nici nu au beneficiat de investiţii. Directorul operatorului ieşean a făcut apel la raţiune şi înţelegere şi propunerea ca Pascaniul să accepte încasarea redevenţei în raport cu apă vândută iar diferenţa până la 1,8 milioane de lei să fie acoperită de investiţii, din fondurile proprii ale societatii. Propunerea, deşi este cea mai avantajoasa, a rămas fără răspuns.

Şedinţa de astăzi s-a incheiat fără nici un rezultat. Consilierul Vasile Avramiuc a cerut că deciziile să fie luate de specialiştii jurişti şi economişti în timp ce consilierul Sorin Olariu, nemulţumit că nu a primit răspunsuri la întrebările sale a depus o plângere penală împotriva conducerii Apavital, a Primăriei şi a foştilor consilieri locali din mandatul trecut. Asta în timp ce primarul Dumitru Pantazi, lăudat de operatorul ieşean că s-a luptat pentru cetăţeni, a concluzionat că a fost prima şedinţă constructiva pe acesta tema.

Pentru deplina  lămurire a situaţiei consilierii din opoziţie au fost invitaţi să participe la şedinţa asociaţiei ARSACIS programată în cursul zilei de luni, alături de primarul Dumitru Pantazi. Reprezentaţii asociaţiei vor chiar să trimită un microbuz pentru deplasarea consilierilor şi a jurnalistilor până la Iaşi.

Menţionăm că Ioan Motatu unul dintre păşcănenii care a cerut în instanţă şi a obţinut anularea hotărârii prin care Pascaniul avea un tratament preferenţial şi din cauza căruia municipiul nu mai încasează acum nici un leu pentru redevenţa la apă, a refuzat să comenteze acesta situaţie dar a participat la şedinţa pentru a-şi susţine, în continuare, demersurile. Întrebat cum comentează acesta situaţie el a spus că nu are un răspuns la această întrebare.

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI