11.9 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 1, 2023
Array

Efectul ADIS: Preţul serviciilor de salubritate se dublează, la Paşcani

Preţuri de speriat la serviciile de salubritate din Paşcani. Consilierii locali au fost înştiinţaţi, astăzi, că tarifele urmează să fie majorate din cauza costurilor uriaşe de transport al gunoiului menajer la depozitul ecologic de la Tutora Iaşi. Conform documentului prezentat în şedinţa Comisiei Economice a Consiliului Local, preţul la salubritate pentru o persoană fizică ar urma să fie majorat de la 8,3 lei pe lună la 17,3 lei, adică mai mult decât dublu decât este acum.
La fel se va întâmpla şi cu preţul pentru societăţile comerciale. El urmează să fie majorat de la 72 lei/mc la 150,4 lei. Conducerea societăţii motivează că preţurile trebuie majorate pentru a acoperi costurile de transport şi depozitarea a gunoiului menajer la depozitul ecologic de la Tutora Iaşi. Este vorba despre 120.000 de lei pe lună pentru depozitare la care se adăugă şi costurile de transport de 80.000 lei.
Tot astăzi consilierii din comisie au fost informaţi de preţurile propuse de conducerea societăţii de salubritate pentru serviciile de ecarisaj. De exemplu pentru prinderea unui câine comunitar, sterilizarea lui şi transportul la padoc municipalitatea ar trebui să plătească de la bugetul local aproape 200 de lei. Consilierii au respins încă o dată tarifele cerute de societatea de salubritate cu recomandarea de a le micşora. Ei au fost nemulţumiţi şi de faptul că în documentaţia preţului se arată că ar fi necesare şase ore pentru prinderea şi îngrijirea unui singur câine, de mai mulţi salariaţi.
Menţionăm că majorarea preţului este consecinţa deciziei luate de administraţia Craciunescu în anul 2009 ca municipiul Paşcani să adere la asociaţia judeţeană de salubritate ADIS. Ca şi în cazul ARSACIS, serviciile ar urma să fie prestate conform unor reguli valabile în tot judeţul, iar gunoiul menajer să fie depozitat la singura groapa ecologică din judeţ, cea de la Tutora Iaşi. Asta deoarece foştii primari, Neculai Răţoi şi Grigore Craciunescu, împreună cu parlamentarii de până acum nu au fost în stare să atragă fonduri europene pentru pentru amenajarea unui astfel de depozit la Paşcani. În schimb de la începutul anului viitor va fi operaţională staţia de transfer de la Ruginoasa. Asta însemna că după selectarea gunoiului o parte va fi valorificat iar restul depozitat la Iaşi. În consecinţă vor scădea şi costurile privind serviciile de salubritate.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow