13.6 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023
Array

Efectele trecerii CAS şi CASS la angajat: cei mai afectați, românii cu salarii de 2000 de lei

Odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la salariat am putea plăti amenzi rutiere mai mari, iar companiile de stat ar putea recurge la concedieri. Sunt câteva dintre efectele negative pe care le-au identificat analiștii fiscali până în prezent. Alianţa de la guvernare promite însă că vom rămîne cu mai mulţi bani în buzunar, pentru că taxele vor fi tot în sarcina firmelor.

Creşterea salariului minim pe economie nu va fi o veste bună pentru toată lumea, dacă Guvernul va transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat. Vor pierde cei care astăzi câştigă 2.000 de lei, atrag atenţia specialiştii.

„Cel care este remunerat în prezent cu 2000 de lei va pierde la salariu circa 200 de lei”, spune Emilian Duca, analist fiscal.

La un salariu minim pe economie de 1450 de lei brut în prezent, câştigul „în mână” al unui român este de 1117 lei. Pentru acesta angajatorul cheltuieşte 1922 de lei. Prin majorarea salariului minim brut la 2000 de lei, angajatul va câstiga mai bine cu 183 de lei. Costurile angajatorului vor creşte cu aproximativ 130 lei.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow