3.6 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Efectele noilor restricții, la Pașcani. Mască pe stradă, aglomerație la vaccinare, baruri închise

Oameni cu masca pe strada, baruri inchise, restaurante pe jumatate goale, aglomeratie pentru vaccinare si certificatul verde la vedere pentru intrarea in unele institutii publice. Este realitatea de luni, 25 octombrie, din municipiul Pascani, dupa restrictiile impuse de autoritati.

 


De dimineata, la Finantele Publice Locale de pe strada Stefan cel Mare, un politist local verifica fiecare persoana care intra in institutie.

Si la Primaria municipiului, paznicul de la intrare era cel care ii controla pe oamenii care voiau sa intre in cladire.

Guvernul a venit luni cu noi clarificari (hotararea nr. 94/25 octombrie) privind accesul in institutiile publice. Si anume, pot intra in instituții publice centrale și locale, regii autonome și operatorii economici cu capital public, fara certificat, urmatoarele categorii:

a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Certificatul verde poate fi obtinut de persoanele care s-au vaccinat, chiar daca nu au schema completa, de cei care au trecut prin boală în ultimele șase luni sau au un test COVID negativ. Tot ce trebuie sa faca este sa acceseze pagina de internet https://certificat-covid.gov.ro/. Generarea documentului poate dura de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

Restaurantele, cafenelele şi terasele din municipiul Pascani funcţioneaza la jumătate din capacitate, si numai până la ora 21.00. În rest, barurile au tras zăvorul pentru o lună, iar evenimentele private de orice fel – nunţi, botezuri, aniversări – sunt interzise.

Pe de altă parte, certificatul verde nu este cerut pentru slujbele religioase, inclusiv în interior unde se cere asigurarea unui spaţiu de doi metri pătraţi pentru fiecare persoană.

Noile restrictii au facut ca la centrul de vaccinare de la Primaria Pascani sa fie aglomeratie.  La fel si la cabinetul medicului de familie, Iulia Virginia Movileanu, din gara municipiului, unde imunizarea se face cu serul Johnson & Johnson.

Persoanele care au venit sa se imunizeze sunt de toate varstele, de la adolescenti si pana la batrani, unii cu prima doza, altii, cu a treia.

Daca unii cetatenii au ales vaccinarea pentru a se proteja de virus, altii au decis sa faca acest pas constransi de restrictiile ce au intrat in vigoare de luni. Un certificat verde le da mai multa libertate de miscare, spun ei.

De luni noaptea este interzisa circulatia persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, cu anumite excepţii, (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Restrictia nu se aplica celor care au certificat verde.

De precizat este si faptul ca incidenta este in crestere in municipiul Pascani, iar la data de 24 octombrie, era de aproape 7 la mia de locuitori.

 

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

S-a deschis depozitul de brazi naturali în Pașcani

Au aparut brazii naturali de vanzare in municipiul Pascani. De vineri, 26 noiembrie, s-a deschis depozitul de...

Două transformatoare pentru energie electrică ar urma să fie puse în cartierul Aerodrom

Vesti bune pentru cetatenii din cartierul Aerodrom, care nu au retea de iluminat in zona unde si-au...

Căsuțele pentru Târgul de Crăciun au ajuns la Pașcani. Manifestarea a fost aprobată de Consiliul Local

Primaria Pascani se pregateste sa amenajeze Targul de Craciun, prima editie, pe esplanada municipiului. In aceste zile...

Programul centrului de vaccinare se modifică de săptămâna viitoare. De luni până duminică, între orele 8-20

Programul centrului de vaccinare se modifica, din nou, dupa ce Primaria Pascani a anuntat ca a angajat...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI