10.8 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Economia ieșeană, cu mâna la burtă din cauza facturilor la gaz. „Vom muri”

„Vă daţi seama ce înseamnă dacă adăugăm şi energia electrică. Mai mult de câteva luni nu se poate rezista”, arată un antreprenor ieşean.

Antreprenorii din Iaşi stau cu ochii pe informaţiile despre preţurile la energie şi gazele naturale ca pe butelie. Încă o majorare a preţurilor ar avea efecte dramatice, care vor fi resimţite în scurt timp, cred ei. “În condiţiile în care cresc preţurile la energie şi la gaze, toată economia României va muri”, este convins Neculai Apostol, fondatorul grupului de firme Kosarom. “Nu ne aşteaptă vremuri deloc bune”, crede şi preşedinte grupului de firme Electra, Marian Berdan.

Economia nu va rezista mai mult de câteva luni

Dacă nu se iau urgent măsuri de control al preţului la energie electrică şi gaze naturale, iar facturile vor creşte, întreaga economie este condamnată la moarte, este convins Neculai Apostol, care a calculat: “Pentru Kosarom, la o creştere de cinci ori a preţului la gaze, factura pe tot anul ar reprezenta 33,26% din cifra noastră de afaceri. (…) Vă daţi seama ce înseamnă dacă adăugăm şi energia electrică. Mai mult de câteva luni nu se poate rezista”. Acelaşi semnal l-au transmis printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului patru confederaţii patronale şi cinci confederaţii sindicale, care au solicitat plafonarea preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale la valoarea acestora din decembrie 2020, pentru o perioadă de cel puţin 1 an de zile. Semnatarii scrisorii au solicitat crearea unui Task Force naţional care, în termen de maxim o lună, să propună soluţii pe termen mediu şi lung pentru asigurarea securităţii energetice a României, iar soluţiile să se materializeze într-un pact asumat de toate forţele politice şi de partenerii sociali. „Creşterea preţurilor la energie, electrică sau gaze naturale, afectează foarte mult industriile”, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” Marian Berdan, preşedintele grupului de firme Electra: „Gânditi-vă la un cuptor de pâine, care are un consum mare de energie. Ce înseamnă creşterea preţului la gaz sau energie electrică? Evident, creşterea preţului la pâine. Efectul este de multiplicare a preţului la produsele de pe piaţă. Ne vom confrunta anul acesta cu creşteri de preţ la toate produsele, după părerea mea. Nu ne aşteaptă vremuri deloc bune”.

În scrisoarea adresată premierului Nicolae Ciucă de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Patronatul Naţional Român, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, iar din partea sindicatelor, de către Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Blocul Naţional Sindical, se apreciază că situaţia îngrijorătoare din România este datorată mai multor factori: liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România, simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională; lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic; lipsa mecanismelor de control aplicate preventiv.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole