22.4 C
Paşcani
vineri, iunie 2, 2023
Array

După 6 ani de aşteptare Moldova are din nou elicopter SMURD

* aparatul de tip EC 135 Eurocopter a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind predat în administrare Ministerului Administraţie Internelor * acesta va asigura toate urgenţele medicale din zona Moldovei

Ieri, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe, a fost prezentat noul elicopter SMURD ce va deservi judeţul Iaşi şi zona Moldovei. La evenimentul au fost prezenţi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat, ministrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) Mircea Duşa, dr. Vasile Cepoi, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, primarul Gheorghe Nichita, preşedintele CJ Cristian Adomniţei, prefectul Romeo Olteanu, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Aparatul de tip EC 135 Eurocopter a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind predat în administrare Ministerului Administraţie Internelor, urmând să asigure toate urgenţele medicale din judeţele Moldovei. După accidentul aviatic petrecut în ianuarie 2006, în urma căruia şi-au pierdut viaţa patru persoane, la SMURD Iaşi a mai operat un elicopter militar din cadrul MAI. „Ne bucurăm să redăm Iaşului elicopterul de care avea nevoie. Le urez cer senin piloţilor, dar şi echipelor medicale care vor efectua misiuni de salvare. Acesta este al patrulea elicopter achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, urmând ca al cincilea aparat de zbor să fie alocat unităţii SMURD din Craiova”, a precizat dr. Raed Arafat.

Avion medical pentru urgenţele din toata ţara

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii anunţat că s-a achiziţionat şi avionul medical din fondurile strânse din campania 2 la sută pentru SMURD. „Împreună cu MAI, am început procedurile de instruire a piloţilor care vor conduce aeronava medicală, urmând ca apoi avionul să fie operaţional pentru a transporta cazurile din ţară la Bucureşti, pentru a mai degreva astfel elicopterele SMURD. Eforturile pentru aceste realizări sunt uriaşe, atât din partea Ministerului Sănătăţii, cât şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Vreau să mulţumesc şi preşedintelui Consiliului Judeţean, care va construi o bază aeriană pentru elicopter, iar colegilor de la SMURD le doresc succes şi să aibă cât mai puţină nevoie de acest aparat”, a declarat dr. Arafat.

Continuare pe www.evenimentul.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow