-0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

După 4 ani de plata a ratelor lunare, o ieşeancă a aflat că nu achitase decât 1 leu şi 30 de bani, în total. O explicaţie revoltătoare

După patru ani de plată a ratelor unui credit, o ieşeancă a reuşit să scape de doar 1 leu şi 30 de bani din datorie. Împrumutase 5.000 de lei, iar în 2021 împotriva ei au început demersurile privind executarea silită. Femeia mai avea de plătit 4.998,70 lei.

Lenuţa B. încheiase în 2006 un contract de credit pe 10 ani cu Banca Comercială Română. Timp de patru ani, şi-a plătit ratele. Ulterior, în iunie 2011, banca a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a a juns la un recuperator, Invest Capital Ltd.

Timp de 10 ani nu s-a mai întâmplat nimic, dar în octombrie 2021 recuperatorul a apelat la un executor judecătoresc în vederea demarării procedurilor de executare silită. În februarie anul trecut, Lenuţa B. s-a adresat instanţei, invocând faptul că dreptul de acţiune al recuperatorului se stinsese de mult.

Conform legii, termenul general de prescripţie a unei datorii este de trei ani. În cazul unui credit bancar, termenul se aplică pentru fiecare rată în parte. Pentru Lenuţa B. totuşi, nu se aplica această regulă, întrucât cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului.

Prin urmare, termenul de prescripţie începea să fie calculat din iunie 2011, când BCR cedase creanţa către altă unitate bancară.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow