11.3 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Duminica Floriilor pentru catolici: Ce tradiţii se respectă în această zi

Anul acesta, Floriile pică pe data de 10 aprilie pentru catolici, iar pentru creștinii ortodocși, Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim va fi pe data de 17 aprilie.

După Duminica Floriilor, pentru creștinii catolici începe Săptămâna Mare, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, urmând ca pe 17 aprilie să sărbătorească Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele catolic.

Paștele ortodox pică pe data de 24 aprilie, cu o săptămână mai târziu decât Paștele catolic.

Paștele are aceeași semnificație atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei catolici, chiar dacă sunt la date diferite. Credincioșii sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

De Florii, catolicii au o serie de obiceiuri, tradiții pe care le respectă cu sfințenie. Mare parte dintre acestea sunt respectate și de creștinii ortodocși, chiar dacă sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim la o săptămână distanță față de catolici.

De Florii, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuie curățate, iar de cruci trebuie atârnate crenguțe de salcie.

Credincioșii catolici care merg la biserica de Florii și care au ținut postul Paștelui se pot spovedi și împărtăși, iar tradiția spune că cei care vor face acest lucru vor avea parte de noroc și belșug în restul anului.

La catolicil se mai crede că de Florii, credincioșii nu ar trebui să se spele pe cap pentru a nu le apărea fire albe, o altă superstiție spune că fetele ar trebui să pună într-o apă câteva crenguțe de busuioc și să se clătească pe cap cu această apă în ajunul Floriilor. Se spune că cele care vor face acest lucru vor avea parte de noroc și dragoste și își vor putea întâlni alesul inimii.

În Dumnica Floriilor, credincioșii catolici au dezlegare la pește.

Un alt obicei legat de sărbătoarea Floriilor constă în prepararea unui număr de pâini egal cu cel al membrilor familiei. Aceste pâini se dau apoi de pomană și se spune că cei care vor face acest lucru vor fi feriți de rele.

În ziua de Florii se spune că este bine ca toți credincioșii catolici să meargă la biserică și să ducă ramuri de salcie care să fie sfințite de preot. Mai apoi, aceste ramuri sunt duse acasă și puse la icoane, pentru a-i proteja de rele pe credincioși. În trecut, credincioșii catolici obișnuiau ca de Florii să își lege crenguțe sfințite de salcie în jurul taliei, crezând că astfel vor fi feriți de rele întregul an și vor fi protejați de boli.

sursa radioiasi.ro

Alte articole