28 C
Paşcani
miercuri, iulie 24, 2024

Duminica Floriilor pe 14 aprilie la crestinii catolici

Duminica, 14 aprilie, crestinii catolici din judetul Iasi, dar si din intreaga tara, sarbatoresc Floriile si totodata, Ziua Mondiala a Tineretului. Cu aceasta ocazie, pe strazile municipiului Iasi au loc procesiuni, in timp ce la Pascani, sarbatoarea va fi marcata doar prin „Sfanta Liturghie” ce va avea loc in biserica „Sfantul Anton de Padova”, din apropierea parcului municipal.

Asa cum este traditia pastrata inca din cele mai vechi timpuri, crestinii catolici vor veni  cu ramuri de salcie in maini, care amintesc de momentul in care Fiul Domnului intra in Ierusalim, multimea il aclama si il primeste cu crengute de maslin. Acestea vor fi sfintite, iar apoi vor ajunge in casele pascanenilor. Acelasi obicei este practicat si de ortodocsi in Duminica Floriilor, ce va fi sarbatorita peste fix o saptamana, fata de catolici.

De luni, catolicii intra in Saptamana Mare, iar duminica, 21 aprilie, sarbatoresc Pastele.

Mentionam ca potrivit unei statistici a Episcopiei Romano-Catolica din Iasi, la parohia „Sfantul Anton de Padova” din Pascani, de pe strada 1 Decembrie 1918, reinfiintata pe 13 iunie 1990, sunt circa 350 de familii de religie catolica.

Peste doua saptamani, mai exact, pe 28 aprilie, crestinii ortodocsi vor celebra Sfanta Inviere a Domnului.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70