More

  Duminica are loc hramul Bisericii “Sfanta Parascheva” din zona Vale

  Array

  Sfanta Parascheva de la Iasi este pomenita de catre Biserica Ortodoxa Romana pe 14 octombrie. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. Onomasticul grecesc paraskevi inseamna “a cincea zi a saptamanii, vineri”.

  In aceasta zi, are loc si hramul Bisericii “Sfanta Parascheva”, ce este situata in apropierea pietei agroalimentare din zona vale. Credinciosii sunt asteptati la slujba de Liturghie incepand cu ora 9.00, de la ora 11.00 se Protopopul Pavel Postolachi va tine un cuvant de invatatura despre viata Cuvioasei, dupa care va urma agapa frateasca.

  La acest eveniment sunt asteptati sa participe foarte multi pascaneni, carora parintele le-a pregatit o ciorba calda, sarmale, friptura, cozonac, vin si suc.

  Si anul acesta gospodinele din parohia acestei Biserici pregatesc sarmale, paine, cozonac cafea si ceai pe care le vor trimite enoriasilor care stau la rand in Iasi la Mitropolie pentru a se ruga la moastele Sfintei Parascheva.

  Hramul Bisericii a fost dat inca din anul 1991 cand locul a fost sfintit de catre Episcopul Calinic Botosaneanul. Parintele Costel Olaru, spune ca din acel an incearca sa impamanteneasca o traditie, de ziua Cuvioasei Parascheva, sa adune pascanenii la acest lacas.

  In traditia populara “Sfanta Vineri” era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Licitație pentru parcări la Târgu Frumos

  Primaria Targu Frumos scoate la licitatie parcari auto de resedinta in zona mai multor blocuri din oras. Anuntul a fost facut public pe site-ul...

  Treceri de pietoni, in fata la Proinvest si Terox

  Comisia Locala de Circulatie s-a intrunit in cursul zilei de luni, in prima sedinta cu actuala reprezentare. Structura este prezidata de viceprimarul Cristian Ratoi...

  Ședință fulger pentru consilierii pășcăneni

  Surprize pentru consilierii locali din Pascani. Legislativul local a fost convocat in sedinta extraordinara, in ziua de marti, 2 martie, de la ora 14:00,...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp