14.1 C
Paşcani
sâmbătă, mai 28, 2022
Array

Duminica are loc hramul Bisericii “Sfanta Parascheva” din zona Vale

Sfanta Parascheva de la Iasi este pomenita de catre Biserica Ortodoxa Romana pe 14 octombrie. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. Onomasticul grecesc paraskevi inseamna „a cincea zi a saptamanii, vineri”.

In aceasta zi, are loc si hramul Bisericii “Sfanta Parascheva”, ce este situata in apropierea pietei agroalimentare din zona vale. Credinciosii sunt asteptati la slujba de Liturghie incepand cu ora 9.00, de la ora 11.00 se Protopopul Pavel Postolachi va tine un cuvant de invatatura despre viata Cuvioasei, dupa care va urma agapa frateasca.

La acest eveniment sunt asteptati sa participe foarte multi pascaneni, carora parintele le-a pregatit o ciorba calda, sarmale, friptura, cozonac, vin si suc.

Si anul acesta gospodinele din parohia acestei Biserici pregatesc sarmale, paine, cozonac cafea si ceai pe care le vor trimite enoriasilor care stau la rand in Iasi la Mitropolie pentru a se ruga la moastele Sfintei Parascheva.

Hramul Bisericii a fost dat inca din anul 1991 cand locul a fost sfintit de catre Episcopul Calinic Botosaneanul. Parintele Costel Olaru, spune ca din acel an incearca sa impamanteneasca o traditie, de ziua Cuvioasei Parascheva, sa adune pascanenii la acest lacas.

In traditia populara „Sfanta Vineri” era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow