17.9 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
17.9 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
Array

Drumurile judeţene din Iaşi sunt ciuruite, dar birocraţia îi ţine pe muncitori şomeri

Deşi suntem în luna iunie, DJADP nu se poate apuca de plombat găurile apărute astă-iarnă din cauză că răspunsul unei contestaţii încă nu a venit. Asta în condiţiile în care zeci de drumuri judeţene arată ca după război.

În plină vară, drumarii ieşeni şomează. Deşi sezonul de lu­crări în construcţii a început de aproape trei luni, pe drumurile judeţene nu se lucrează mai nimic. În total, toate şantierele deschise pe drumuri ocupă cel mult 1% din lungimea totală a drumurilor judeţene. „Se ştie că licitaţia pentru plombarea drumurilor judeţene a fost contestată. Consiliul Naţional de So­lu­ţionare a Contestaţiilor are 20 de zile la dispoziţie pentru a da o decizie, care sperăm să ne fie favorabilă şi să putem în­cheia contractul. În fiecare zi aşteptăm răspunsul“, a decla­rat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP), Daniel Minc­iună.

Licitaţia pentru lucrările de întreţinere a îmbrăcăminţilor asfaltice, în valoare de 4,9 mi­lioane lei, fără TVA a fost lansată abia pe 22 aprilie, la o lună după începerea sezonului de construcţii. Iniţial, conducerea Consiliului Judeţean a intenţionat încheierea unui acord cadru pe patru ani pentru acest tip de lucrări. Propunerea a fost puternic contestată de re­prezentanţii PSD, aceştia reclamând faptul că printr-un contract pe patru ani ar fi fost grevat bugetul judeţului şi în prima parte a mandatului viitor. Dezbaterile pe marginea acordului cadru şi atacarea hotărârii de către Prefectură au dus la în­târzierea lansării licitaţiei pentru programul anual de plom­bări.

Doar trei lucrări de plombare

Pe drumurile judeţene se des­făşoară acum doar trei lu­crări de asfaltare. Principalul contract vizează reabilitarea DJ 244D Ciorteşti – Dolheşti. Pe acesta se desfăşoară lucrări pe un tronson de aproximativ 2 km. „Este o lucrare în continuare, care s-a aflat în şantier şi anul trecut. De aceea am putut lucra. Este un contract de 1,6 milioane lei, aflat în derulare. Finanţarea este asigurată prin CJ, dar este singura investiţie pe care am putut-o demara din cotele din TVA alocate judeţu­lui“, a explicat Minciună. Alte două lucrări au fost finanţate direct de Ministerul Dezvoltă­rii, în baza ordonanţei de urgenţă 28. Acestea au însă va­lori nesemnificative. Astfel pentru DJ 248B Cioca Boca – Mironeasa sunt disponibili 260.000 lei, iar pentru DJ 247 Dobrovăţ – DN 24 au fost alocaţi 210.000 lei. „La Cioca Boca mai sunt nişte şanţuri de făcut şi câteva capete de pod. Problema e la Dobrovăţ, unde necesarul pentru finalizarea lucrărilor este de 2,6 milioane lei“, a precizat Minciună. Lu­cră­rile la drumul spre Dobrovăţ, în lungime de 15,9 km, au demarat în 2007. Suma necesară pentru lucrări a fost evaluată în momentul respectiv la 5,2 milioane lei. „Sperăm ca li­citaţia pentru plombări să se deblocheze cât de curând. Alt­fel, suntem optimişti. Aşteptăm decontările din fonduri euro­pene pentru Aero­port, econo­miile urmând să fie dirijate spre drumuri. Este vorba de 25 milioane euro, la care se vor adăuga alte 23 mi­lioane euro, pe care CJ vrea să le împrumute“, a încheiat Min­ciună.

Sursa Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
17.9 ° C
18.3 °
16.2 °
88 %
2.2kmh
30 %
mar
26 °
mie
28 °
joi
34 °
vin
27 °
sâm
26 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI