5.8 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Drumul mănăstirilor: de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt!

Comunicat de presă

Bogăția sprirituală și istorică a județului Iași va fi pusă în valoare prin ample investiții implementate de Consiliului Județean. Una din marile probleme ale României, nu doar ale județului Iași, este lipsa infrastructurii de acces către obiectivele turistice.

Multă lume știe de mănăstirile Iașului, dar, din păcate, puțini români, chiar ieșeni, ajung să le viziteze și să se reculeagă la aceste obiective cu o încărcătură sufletească specială. Avem la Iași ultima ctitorie a marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, avem icoane făcătoare de minuni, avem adevărate bijuterii istorice și arhitecturale. Avem obiective care ar trebui să fie vizitate de toți românii, care ar trebui să fie promovate pe plan internațional, care sunt însă izolate din punct de vedere al accesului. De aceea, un traseu care să asigure accesabilitatea către câteva dintre cele mai importante obiective de patrimoniu cultural și spiritual este abolut necesar. Este un prim pas, dar pe care suntem hotărâți să îl facem cât mai repede și cât mai decis. Cred că putem dezvolta un întreg proiect, întins pe mai mulți ani, în care să etapizăm realizarea unui ansamblu de trasee turistice care să lege toate obiectivele turistice importante ale județului. Avem nevoie de o nouă abordare, de o nouă viziune în dezvoltarea acestui domeniu la nivelul Iașului”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Proiectul propus în primă fază vizează modernizarea drumurilor județene și identificarea de soluții pentru celelalte porțiuni de drum care leagă, cât mai direct posibil, trei mânăstiri din județul Iași cu obiective turistice din județul Vaslui. Sunt vizate mănăstirile ieșene Hadâmbu din comuna Mironeasa, Bârnova din comuna Bârnova și Dobrovăț din comuna Dobrovăț, respectiv mănăstirea ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și Movila lui Burcel, din județul Vaslui.

Mănăstirea Hadâmbu este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iașilor, dar tezaurul ei cel mai de preț este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Ansamblul Mănăstirii Bârnova se află în această perioadă într-un amplu proces de restaurare cu fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 20 milioane de lei. Consiliul Județean contribuie la cofinanțarea acestor lucrări de punere în valoare a obiectivului de patrimoniu cultural național cu suma de 1 milion de lei.

Mănăstirea Dobrovăț este ultima ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și are o istorie care începe în anul 1499.

În acest an implementăm cel mai amplu program de modernizare a drumurilor județene. În ultimii patru ani, investițiile efectuate în rețeaua de drumuri județene au crescut constant, utilizând toate sursele posibile de finanțare, fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri de la bugetul județului. Suma alocată modernizării infrastructurii rutiere a fost de 1,4 miliarde lei, în ultimii patru ani. Mai este mult de muncă, dar sunt convins că în câțiva ani toate drumurile județene din Iași vor fi modernizate. În paralel, vom căuta cele mai bune soluții pentru a realiza și aceste legături între obiectivele emblematice ale județului”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliul Județean Iași.

Investiții cu fonduri europene pentru obiectivele culturale și turistice ale județului Iași

Capitala culturală a României își recapătă strălucirea de altădată cu ajutorul Consiliului Județean Iași și al fondurilor nerambursabile. Zeci de milioane de euro sunt investite atât în reabilitarea unor monumente situate în municipiul Iași, cât și în facilitarea accesului la obiective de patrimoniu național aflate în localități de pe raza județului Iași. Printre obiectivele culturale repuse în lumină de Consiliul Județean Iași în această perioadă se numără Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Casa Memorială “Nicolae Gane”, Muzeul “Vasile Pogor”, sediul fostei Chesturi de Poliție și locul în care a funcționat revista “Viața Românească”, clădire monument istoric sau Muzeul ”Ion Creangă”.

Alte articole