Plopii „găunoşi“ de pe marginea drumurilor vor fi tăiaţi şi înlocuiţi cu nuci
Drumurile judeţene se pregătesc de iarnă cu drujba şi coasa.
Plenul Consiliului Judeţean va discuta joi propunerea de modificare a programului de lucrări drumuri şi poduri. În cadrul acestuia, se prevede alocarea a 300.000 lei pentru lucrări de estetică rutieră, ca şi alocarea a 390.000 lei pentru lucrări de pietruire a unor drumuri judeţene. Un alt proiect de hotărâre vizează scoaterea la licitaţie a copacilor de pe marginea a 15 tronsoane de drumuri judeţene, în vederea tăierii lor şi a valorificării lemnului.
„Avem prevăzută o lucrare de pietruire între Todireşti şi Cotnari, unde nu se poate circula nici măcar cu utilajele de deszăpezire. Este o ruptură a drumului şi până identificăm banii pentru o lucrare de consolidare, vom efectua o lucrare de pietruire serioasă ca măcar să se poată circula. Vor mai fi făcute lucrări de curăţare a vegetaţiei pe unele aliniamente, pentru că prezenţa arbuştilor şi tufelor favorizează formarea sulurilor de zăpadă. În ce priveşte copacii, este vorba de plopi, care au o durată de viaţă destul de redusă, mulţi fiind găunoşi sau chiar rupţi de vânt. Noi vrem să-i înlocuim treptat cu nuci. Pe de o parte, rezistă mult mai bine, iar pe de alta, măcar produc fructe pe care localnicii le pot folosi“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP), Daniel Minciună.
Plenul CJ va discuta şi aprobarea cotizaţiei judeţului la Adunarea Regiunilor Europene, în 2016 urmând să se plătească 6.186 euro. În cadrul şedinţei se vor discuta şi preţurile medii estimate la masa verde de pe pajişti şi la principalele produse agricole, prognozate pentru anul viitor. Valorile sunt necesare pentru determinarea venitului anual din cedarea folosinţei bunurilor, pentru evaluarea în lei a arendei exprimate în natură. La o arendă standard de 600 kg grâu/ha, anul viitor, un proprietar va obţine 348 lei pentru un hectar predat în arendă, faţă de 312 lei în acest an.
Plenul va discuta şi tarifele de închiriere a spaţiilor extramuzeale şi expoziţionale, a aparaturii audio-video şi echipamentelor aflate în dotarea Muzeului Literaturii Române, aferente anului viitor. Propunerea executivului este de menţinere a tarifelor la nivelul celor din acest an.