23.2 C
Paşcani
luni, august 2, 2021
23.2 C
Paşcani
luni, august 2, 2021

Drulă despre autostrăzile Moldovei: Lucrăm la varianta de ocolire a Iaşului, avem un proiect

„În PNRR, pe partea de rutier, majoritatea fondurilor merg către Moldova : Autostrada A7 şi capetele din A8”, a amintit ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care a fost prezent ieri la Iaşi, alături de liderul USR Dan Barna. El a spus că a pledat la Bruxelles în aprilie pentru aceste artere, după ce „Europa şi-a construit infrastructura deja, acum 30-50 de ani. Priorităţile la nivelul continentului sunt un pic altele”. Ministrul s-a arătat optimist „că am reuşit să conving, astea sunt semnalele pe care le avem”.

Cătălin Drulă a trecut în revistă autostrăzile „moldoveneşti” – A7, 320 de km, 2,5-3 miliarde de euro, şi A8, cu cele două capete ale sectorului montan, Tg. Mureş – Miercurea Nirajului şi Tg. Neamţ (Leghin) – Moţca. „Lucrăm la varianta de ocolire a Iaşului, unde avem un proiect în lucru. Dacă avem proiectul tehnic, poate îl putem scoate la licitaţie pentru execuţie, cu termen contractual în februarie 2022”, a mai spus Drulă, adăugând că nu vrea să dea „termene populiste”. Dacă pe infrastructura rutieră lucrurile au început să se mişte, „din păcate pe domeniul feroviar nu putem vorbi de aceeaşi muncă făcută în anii anteriori”.

Din acest motiv, finanţarea modernizării liniilor va fi prin Programul Operaţional Transporturi – care va fi şi sursa pentru segmentul ieşean al A8, de la Ungheni la Moţca. Amintim că realizarea documentaţiei pentru această parte a Autostrăzii Unirii abia a fost încredinţată firmei Consitrans, care ar urma să o finalizeze peste doi ani.

Drulă s-a arătat optimist că segmentul Leţcani – Tg. Frumos ar putea fi făcut primul, astfel încât să intre în licitaţia de execuţie la începutul lui 2023. Ministrul a încheiat spunând că vrea, „până la finalul acestui mandat, să ne vedem pe şantiere, pe cât mai multe şantiere. Primele vor începe anul viitor pe A7”, a amintit el că primul tronson, Ploieşti – Buzău, este deja în procedură de licitaţie pentru atribuirea contractului de execuţie.

Sursa Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
23.2 ° C
24.3 °
21.2 °
59 %
1.7kmh
36 %
lun
32 °
mar
27 °
mie
29 °
joi
34 °
vin
29 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI