18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

DREPTATE PENTRU PAMANT.Sătenii din Moțca și Balș proprietari pe aceleași parcele

Deşi au acte pentru anumite suprafeţe de teren locuitorii din două comune din judeţul Iaşi nu pot folosi pământul. Până acum aveau pământul la asociaţie şi primeau parte din producţie ,dar în acest an s-a descoperit că există titluri duble pe aceeaşi parcelă, iar până nu îşi rezolva problemele, asociaţia refuză să le dea arendă cuvenită.

Aproximativ 60 de persoane din comunele Moţca şi Balş îşi caută dreptatea la OCPI, Fondul Funciar şi Prefectura Iaşi. Anul acesta au aflat că pământul pentru care au acte aparţine şi locuitorilor din comuna de lângă Târgu Frumos. Locuitorii din aceste comune au titluri de proprietate pe aceleaşi parcele de aproximativ 25 de ha.

Locuitorii din Moţca au dobândit aceste pământuri prin reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament sau pe un alt amplasament după Revoluţie ca urmare a aplicării legii 165/2013.

Până acum, proprietarii aveau pământul în arendă la o asociaţie din Boureni. În schimbul terenului, oamenii primeau sume de bani sau o parte din producţie.
De anul acesta s-a descoperit acte comune asupra aceleaşi suprafeţe de teren, astfel că asociaţia deşi deţine pământul refuză să împartă cu proprietarii produsele cultivate până când aceştia nu îşi vor rezolva problemele cu titlul.

Alte articole