20.5 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021
20.5 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021

Dovedit în instanţă: cel mai utilizat erbicid în România e cancerigen!

Monsanto, Bayer şi Syngenta, liderii mondiali de pe piaţa pesticidelor, primesc lovitură după lovitură. Cele mai utilizate erbicide produse de aceşti giganţi sunt puse pe “lista neagră” pentru că seamănă moartea nu numai în buruieni şi insecte, ci şi în oameni.

După ce, în luna mai, Comisia Europeană (CE) a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor, acum, în premieră mondială, un tribunal obligă corporaţia Monsanto să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie. Monsanto va plăti 289 milioane de dolari lui Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, Roundup (celebrul glifosat, cel mai utilizat erbicid din lume), i-a provocat boala. Avocaţii acestuia au obţinut o victorie uriaşă la tribunal după ce au demonstrat că firma producătoare nu a avertizat cu privire la pericolele la care se expun cei care utilizează Roundup timp îndelungat, notează cotidianul britanic The Guardian. Instanța a mai constatat că Monsanto „a acţionat cu răutate sau opresiune” în acest caz.
Avocaţii lui Johnson au susţinut pe parcursul unui proces care a durat o lună, în San Francisco, că Monsanto a “luptat cu ştiinţa” ani de zile ignorând avertismentele cercetătorilor care au vorbit despre posibilele riscuri ale acestui erbicid asupra sănătăţii.

Dewayne Johnson a fost prima persoană care a dat compania agrochimică în judecată, acuzând-o că substanţa chimică vândută sub marca Roundup cauzează cancer. Instanţa a stabilit că Monsanto este responsabilă de “neglijenţă“ pentru că a ştiut sau ar fi trebuit să ştie că produsul era periculos, dar nu a avertizat consumatorii.

CONTINUARE PE ROMANIA LIBERA

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
20.5 ° C
22.1 °
19.1 °
70 %
2.5kmh
0 %
Dum
30 °
lun
34 °
mar
26 °
mie
29 °
joi
28 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI