10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Două școli din Pașcani în topul chiulangiilor pe județ

Recent, a fost realizat un top negativ al elevilor care mai mult chiulesc decât sunt cu adevărat elevi ai școlilor din județ, statistică realizată în urma verificărilor și datelor primite din partea școlilor. Din zona Pașcani, 2 școli fac parte din acest clasament, cei mai mulți elevi find păstrați în sistemul de învățământ, deși nu vin la școală.

În topul chiulangiilor pe județ se află și două școli din zona Pașcani, conform unei statistici recente ale Inspectoratului Școlar Județean. Este vorba de Liceul tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani și Școala gimnazială cu clasele I-VIII, Moțca, care se află pe locul 5, respectiv 6 în acest clasament negativ.
La Liceul tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani, care înregistrează în prezent un număr de 31 de absențe pe cap de elev, situația este cunoscută, iar cauzele principale sunt generate de numărul mare de elevi care fac naveta și de situația socială, familială sau financiară a copiilor.

S-au luat măsuri de combatere a absenteismului prin proiecte organizate la nivel de școală, dar este dificil de gestionat o astfel de situație mai ales în sezonul rece, când copiii care provin din familii fără posibilități materiale trebuie să mai facă și naveta, ei alegând, din păcate de multe ori, să rămână acasă.

La școala gimnazială cu clasele I-VIII din Moțca, factorii care au dus la numărul de 28 de absențe per elev sunt completate de cazurile elevilor cu eșec școlar repetat și de faptul că cei mai mulți dintre copii provin din familii numeroase de etnie rromă, iar în familiile unde există mulți copii de vârstă școlară, părinții aleg să-i trimită la școală doar pe unii dintre ei.
Directoarea școlii, Borș Vasilica, ne-a declarat că au fost inițiate proiecte pentru rezolvarea acestei probleme, unul dintre ele fiind finanțat din fonduri europene cu sprijinul fundației Unicef, iar anul acesta au fost recuperați prin aceste măsuri 4 elevi, 2 de șooală primară și 2 de gimnaziu.

Precizăm că situația îngrijorătoare a absenteismului în școli este generată de prevederile legislației în vigoare, conform cărora școlilor li se impune să păstreze în sistemul de învățământ elevii cu probleme, inclusiv cu un număr foarte mare de absențe deoarece fac parte din învățământul de stat obligatoriu.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow