19.4 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Două mari sărbători ortodoxe săptămână asta. Prima, mâine

Biserica Ortodoxă îi va sărbători în această săptămână pe Sfinţii Trei Ierarhi, dar şi Întâmpinarea Domnului, împlinindu-se 40 de zile de la Sărbătoarea Naşterii Domnului. Astfel, mâine, pe 30 ianuarie, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur vor fi prăznuiţi de către Biserică.

Aceşti trei Sfinţi părinţi au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, fiecare dintre ei având o contribuţie esenţială la teologia creştină, fiind numiţi „Protectori ai învăţământului teologic“. Cei trei teologi sunt prăznuiţi şi separat, însă, pentru a arata unitatea de învăţătură, Biserica a rânduit şi o zi de prăznuire comună. Această hotărâre a fost luată în secolul al XI-lea, pentru a nu se acorda vreunuia întâietate faţă de ceilalţi doi. Această controversă îşi are originea din vremea împăratului bizantin Alexie Comneanul, atunci când în Bizanţ s-a iscat o ceartă între credincioşi deoarece nu reuşeau să se hotărască pe cine să aleagă dintre cei trei. Controversa a apărut, deci, cu aproximativ 30 de ani după Marea Schismă, cânt Biserica Ortodoxă avea nevoie de o „călăuză“ sau de un „reprezentant“, pentru a ţine credincioşii departe de ereziile din acea perioadă. Hotărârea de a-i considera drept adevăraţi călăuzitori ai Bisericii a fost luată având în vedere aporturile pe care cei trei Sfinţi părinţi le-au adus. Astfel, Sfântul Vasile cel Mare a unit partea teoretică cu cea practică prin „Liturghie“, Sfântul Grigorie de Nazianz excelează prin teologia Sfintei Treimi ca pecete a Bisericii, iar Sfântul Ioan Hrisostom prin ceea ce înseamnă înţelegerea Sfintelor Scripturi în spiritul Revelaţiei divine.

Tot în această săptămână, vineri, pe 2 februa­rie, Biserica sărbătoreşte şi Întâmpinarea Dom­nului, adică momentul în care Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria şi dreptul Iosif, pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie „afierosit“, adică dedicat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere. În acest moment se făcea şi „curăţirea“ mamei. În Templu, Fecioara Maria, Mântuitorul şi dreptul Iosif au fost, potrivit Tradiţiei, întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana. Se zice că dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă, iar în momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu“, acesta a înlocuit termenul „fecioară“ cu „femeie“. Pentru necredinţa sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu va muri până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI