15.2 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Două case de tip familial au fost inaugurate la Târgu Frumos.  Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale ”Sfântul Spiridon”din Târgu Frumos a fost închis

Două case de tip familial au fost inaugurate la Târgu Frumos, marți, pe dată de 13 august. Cele două locuințe vor găzdui 12 băieți cu vârste între 15 și 19 ani din Centrul de Plasament ”Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos, 9 copii din Centrul de Plasament ”C.A. Rosetti”și 3 copii din Centrul de Primire în Regim de Urgență Iași.
Odată cu inaugurarea oficială a celor două case de tip familial, a fost închis Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale ”Sfântul Spiridon”din Târgu Frumos.
Acest tip de locuințe oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viața independentă.

La evenimentul de inaugurare au participat președintele CJ Iași Maricel Popa, reprezentanți ai DGASPC Iași, primarul orașului Târgu Frumos Ionel Vatamanu, reprezentanțîi  Complexului de Servicii Sociale ”Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos, reprezentanții Hope and Homes for Children și reprezentanții JYSK România.
Presedintele CJ Iasi, Maricel Popa, le-a acordat reprezentantilor Fundatiei  Hope and Homes for Children si reprezentantilor JISK Romania, parteneri in cadrul proiectului, cate o medalie  de argint ’Alexandru Ioan Cuza – 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Iași’

Procesul de închidere a Centrului de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos a început în februarie 2014, printr-un parteneriat încheiat între Fundația Hope and Homes for Children și DGASPC . De atunci și până acum, copiii au fost evaluați și au fost identificate cele mai bune alternative de transfer pentru fiecare dintre ei în parte. În anul 2014, la Centru se aflau 178 de băieți. Pe parcurs numărul lor a ajuns la 215. Dintre aceștia, 10 tineri au fost mutați în centre pentru adulți, 151 de copii au fost reintegrați în familiile naturale sau extinse, 15 tineri cu vârste de peste 18 ani au părăsit sistemul de protecție, primind sprijin pentru a se integra cu succes în societate iar 38 de copii s-au mutat în patru case de tip familial.
Casele de tip familial au fost construite de Fundația Hope and Homes for Children. Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Iași, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal pentru a se preîntâmpina proactiv eventualele probleme. Fundația  Hope and Homes for Children în România a dezvoltat, până în momentul de față peste 100 de case de tip familial.
Mentionam ca  și copiii de la Centrul Rezidențial „Sfântul  Stelian” din Pașcani urmează să fie mutați în case de tip familial. Decizia  închiderii Centrului din Pașcani a fost luată într-o ședința a CJ Iași, în dată de 26 iunie a.c. Termenul maxim până la care Centrul mai poate funcționa în formă actuală este  ianuarie 2021.
Centrul Rezidențial „Sfântul  Stelian” are în grijă, în momentul de față, 26 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Copiii vor fi mutați în case de tip familial, unde vor putea beneficia de terapii de abilitare sau reabilitare, consiliere psihologică, logopedică, psihopedagogică, socială, kinetoterapie, psihoterapie, asistență medicală. Avantajele acestui model de îngrijire sunt creșterea timpului alocat de către personalul specializat fiecărui copil, crearea și dezvoltarea unui atașament și a sentimentului de stabilitate, implicare mai puternică a copiilor și tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc.
Locuințele de tip familial urmează a fi construite pe un  teren de 2000mp pe strada Morilor, pus la dispoziție de către administrația locală.
Clădirea Centrului Rezidențial va fi reabilitată și transformată în centru de zi cu o capacitate de 24 de locuri, destinat reabilitării copiilor delicventi și predelicventi.

 

Alte articole