23.5 C
Paşcani
duminică, iulie 3, 2022
Array

“Dosarul Sadoveanu” – procurorii DNA au început urmărirea penală. “Este o răzbunare, elevii au primit toţi banii!”

Cea mai renumită scoală din Paşcani, Colegiul “Mihail Sadoveanu”, este în centrul unui scandal de proporţii. Mai mulţi părinţi, elevi şi profesori au fost chemaţi la DNA pentru a da declaraţii în urma unui denunţ făcut de unul dintre profesorii din şcoală. Procurorii vor să afle dacă fondurile europene alocate pentru derularea unui proiect au fost cheltuite corect sau nu. Totul ar fi pornit de la nemulţumirile unor elevi, relatate de profesorul de sport Petrică Anghelus. Conform declaraţiilor acestuia, apărute pe un site de ştiri, participanţilor la proiect li s-ar fi decontat doar o parte din banii de buzunar cuveniţi, iar din banii primiti – 200 de euro, 50 ar fi fost returnaţi iar alţi 50 ar fi fost cheltuiţi pentru cumpărarea de cărţi care au fost donate bibliotecii şcolii.
Biroul de Presă al DNA confirma că a fost deschis un dosar penal pe acesta temă şi că a început urmărirea penală, deocamdată doar cu privire la fapta.
„Pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Iași se află în lucru un dosar penal care are ca obiect aspectele menţionate în cererea dvs., în acest moment fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“în rem”)”.

Profesorul Anghelus nu a confirmat dar nici nu a infirmat pentru BIT TV ca el este autorul denunţului, de la care a pornit acesta ancheta deşi în declaraţia apărută pe acelaşi site de ştiri a spus că a depus o astfel de reclamaţie, în urma unei dispute cu un profesor implicat în proiect.
Este vorba despre Angela Caseriu, coordonatoarea proiectului Leonardo IV T implementat în anul 2014, prin intermediul căruia 28 de elevi şi 4 profesori de la Colegiul Mihail Sadoveanu au participat la o serie de cursuri de informatică, în Italia. Bugetul proiectului a fost de 97.800 de euro iar banii ar fi fost cheltuiţi corect, susţine conducerea şcolii într-un comunicat de presă.
„Proiectul desfăşurat în 2014 a fost propus, câştigat şi implementat de către o echipă de proiect, coordonată de prof. Caseriu Angela – care a scris proiectul – alături de prof. Moroşan Cristina şi Vana Brânduşa, directorul şcolii fiind responsabil cu monitorizarea proiectului. Agenţia Naţională a aprobat toate cheltuielile din proiect şi a făcut o evaluare finală pozitivă. Elevii participanţi au trimis rapoarte individuale la Agenţia Naţională, rapoarte ce pot fi verificate pe situl ANPCDEFP, conform procedurii. Proiectul a fost diseminat în mas media locală, unde, în repetate rânduri, elevii au fost intervievaţi şi şi-au exprimat satisfacţia privind participarea la mobilităţi şi beneficiile proiectului. Toate procedurile proiectului au fost respectate şi duse la îndeplinire în mod corect de către echipa proiectului. D-na Prof. Caseriu are experienţa în proiecte, acesta nefiind primul proiect pe care îl face şi pe care îl conduce. Toate proiectele pe care le-a coordonat au fost benefice pentru şcoală şi elevi, derulându-se corect, conform procedurilor în vigoare. „

Mai exact elevii implicaţi ar fi primit direct sau indirect sumele cuvenite din proiect, dar nu toţi odată, ci în transe. Este vorba despre cheltuielile de deplasare, cazare şi masa dar şi banii de buzunar asiguraţi de Uniunea Europeană. Organizatorii susţin că au decontat totul, până la ultimul leuţ, dar au admis că unele plati au fost făcute mai târziu.
Profesoara Angela Caseriu crede că este victima unei răzbunări din parte denunţătorului. Mai mult ea solicita un audit extern din partea instituţiilor abilitate pentru a clarifica aceste acuzaţii.
Colegiul Sadoveanu a derulat numeroase proiecte cu finanţare europeană unele sub coordonarea profesorilor care acum sunt acuzaţi. De fiecare dată raportările au fost aprobate de finantatori semn că nu au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte modul de cheltuire a bugetelor alocate.
Conducerea şcolii a interzis reporterilor BIT TV să stea de vorbă şi cu elevii implicaţi în acest proiect, pe motiv că ar fi minori. Asadar nu ştim dacă au nemulţumiri şi dacă acuzaţiile aduse profesorilor coordonatori sunt adevărate sau nu.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow