More

  Dosarul „Perla Neagra”, hotarare definitiva. Primarul Dumitru Pantazi achitat

  Hotărâre definitiva în dosarul “Perla Neagra”. Magistrații ieșeni au hotărât astăzi menținerea deciziei de achitare pentru primarul Dumitru Pantazi. Decizia a fost menținută și în cazul lui Mircea Zuzan, fostul secretar și Ciprian Prisecaru, fostul şef de la Urbanism.
  În ceea ce-i privește pe patronii celor două firme implicate, Vasile Bodnar şi Emilian Oneata, primul a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare, iar celalalt la șapte luni de închisoare. Ambele pedepse sunt cu amânare pe o perioadă de doi ani de zile de supraveghere. Fata de prima instanță, lor le-a fost reținuta și infracțiunea de uz de fals.
  De asemenea societăţile au fost obligate la plata unor amenzi penale. SC FAB CASA NOUĂ PAȘCANI SRL a primit o amendă în valoare de 17 700 de lei, iar SC PERLA NEAGRĂ SRL a primit 16 000 de lei.

  Amintim că în rechizitoriul făcut de procurorii DNA se arata că în anul 2011, pe timpul administraţiei Craciunescu a fost organizată o licitaţie pentru o suprafaţă de 15 mp din domeniul public câştigata de societatea Perla Neagră SRL administrata de Oneata Emilian.
  Mai târziu, în anul 2013, în documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie făcută de funcţionarul Elena Serghiuta a fost trecută o suprafaţă mai mare de teren, 36 mp. Autorizaţia a fost semnată mai apoi de şeful de la Urbanism, secretarul Mircea Zuzan şi primarul Dumitru Pantazi, fără acordul scris al proprietarilor clădirilor învecinate. Cei în cauză au fost suspendaţi din funcţii. În primă instanţă, edilul a fost achitat pentru abuz în serviciu, la fel ca şi Mircea Zuzan şi Ciprian Prisecaru.

  Solutia pe scurt:

  DECIDE: I. În baza art. 421 pct.2 lit. a Cod de procedură penală, admite apelul formulat de MINISTERUL PUBLIC-PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE-DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE-SERVICIUL TERITORIAL IAŞI împotriva Sentinţei penale nr. nr.411/02.04.2019 pronunţată de Tribunalul Iaşi, in dosarul nr. 3967/99/2016, pe care o desfiinţează in parte în latură penală. Rejudecând cauza :

  1.Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia de achitare a inculpatului Bodnar Vasile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, prevăzută în art. 323 Cod penal. În temeiul art. 396 alin. (1) şi (4) Cod procedură penală raportat la art. 83 Cod procedură penală, stabileşte pentru inculpatul Bodnar Vasile, pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uz de fals, prevăzută în art. 48 alin. 1 rap. la art. 323 din Codul penal. Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 1 an şi 1 lună închisoare stabilită inculpatului Bodnar Vasile, în pedepsele componente principale de: a) 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută în art. 290 alin. (1) din Codul penal din 1968, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal; b) 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, prevăzută în art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 321 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (două acte materiale), cu înlăturarea sporului de 1 lună închisoare. Conform dispoziţiilor art. 38 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 39 alin. (1) şi art. 39 alin. (1) lit. b) Cod penal, cu referire la art. 10 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, stabileşte pentru inculpatul Bodnar Vasile pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, la care se adaugă un spor de 3 luni închisoare, deci pedeapsa totală de 1 an şi 3 luni închisoare. În baza art. 83 alin. (1) Cod penal, dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an şi 3 luni închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal. În temeiul art. 85 alin. (1) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Bodnar Vasile trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Iaşi, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Conform art. 86 alin. (1) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune Iaşi. În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală cu referire la art. 88 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

  2. Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia de achitare a inculpatei SC FAB CASA NOUĂ SRL PAŞCANI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, prevăzută în art. 323 Cod penal. În temeiul dispoziţiilor art. 396 alin. (2) Cod procedură penală, condamnă pe inculpata S.C. FAB CASA NOUĂ S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uz de fals, prevăzută în art. 48 alin. 1 rap. la art. 323 din Codul penal la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 12000 lei. Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 13700 lei amendă penală aplicată inculpatei S.C. FAB CASA NOUĂ S.R.L, în pedepsele componente principale de: a) fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută în art. 290 alin. (1) din Codul penal din 1968, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 5100 lei; b) complicitate la fals intelectual, prevăzută în art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 321 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (două acte materiale), la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 12000 lei. cu înlăturarea sporului de 1700 lei. Conform dispoziţiilor art. 38 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 39 alin. (1) şi art. 39 alin. (1) lit. c) Cod penal, cu referire la art. 10 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, aplică inculpatei S.C. FAB CASA NOUĂ S.R.L. pedeapsa cea mai grea de 12000 lei amendă penală, la care se adaugă un spor de 5700 lei, deci pedeapsa totală de 17700 lei amendă penală.

  3. Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia de achitare a inculpatului Oneaţă Emilian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, prevăzută în art. 323 Cod penal. În temeiul art. 396 alin. (1) şi (4) Cod procedură penală raportat la art. 83 Cod procedură penală, stabileşte în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Oneaţă Emilian, pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, prevăzută în art. 323 Cod penal. Conform dispoziţiilor art. 38 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 39 alin. (1) şi art. 39 alin. (1) lit. b) Cod penal, cu referire la art. 10 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, stabileşte pentru inculpatul Oneaţă Emilian pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 1 lună închisoare, deci pedeapsa totală de 7 luni închisoare. În baza art. 83 alin. (1) Cod penal, dispune amânarea aplicării pedepsei de 7luni închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal. În temeiul art. 85 alin. (1) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Oneaţă Emilian trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Iaşi, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Conform art. 86 alin. (1) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune Iaşi. În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală cu referire la art. 88 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

  4. Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia de achitare a inculpatei SC PERLA NEAGRĂ SRL PAŞCANI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, prevăzută în art. 323 Cod penal. În baza dispoziţiilor art. 396 alin. (2) Cod procedură penală, condamnă pe inculpata S.C. PERLA NEAGRĂ S.R.L., , pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, prevăzută în art. 323 Cod penal, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 12000 lei. Conform dispoziţiilor art. 38 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 39 alin. (1) şi art. 39 alin. (1) lit. c) Cod penal, cu referire la art. 10 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, aplică inculpatei S.C. PERLA NEAGRĂ S.R.L. PAŞCANI pedeapsa cea mai grea de 12000 lei amendă penală, la care se adaugă un spor de 4000 lei, deci pedeapsa totală de 16.000 lei amendă penală. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul Ministerului Public rămân în sarcina statului. II. În baza art. 421 pct.1 lit. b Cod de procedură penală, respinge ca nefondate apelurile formulate de inculpaţii BODNAR VASILE, SC FAB CASA NOUĂ SRL PAŞCANI, ONEAŢĂ EMILIAN, SC PERLA NEAGRĂ SRL PAŞCANI, SERGHIUŢĂ ELENA împotriva Sentinţei penale nr.411/02.04.2019 pronunţată de Tribunalul Iaşi, in dosarul nr. 3967/99/2016. În baza dispoziţiilor art. 275 alin. 2, 4 Cod procedură penală, obligă pe fiecare din apelanţii BODNAR VASILE, SC FAB CASA NOUĂ SRL PAŞCANI, ONEAŢĂ EMILIAN, SC PERLA NEAGRĂ SRL PAŞCANI, SERGHIUŢĂ ELENA să plătească o sumă de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat in apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21.08.2020.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Noul primar si consilierii din Cristesti au depus juramantul. Fostul primar: Au castigat tinerii. Au tot srijinul nostru!

  Comuna Cristesti are o noua conducere. Primarul si consilierii alesi pe 27 septembrie a.c. au depus juramantul, in cursul zilei de luni 19 octombire...

  Beizadelele medicilor ieșeni, admise la UMF fără examen pe listele cu studenți străini

  UMF Iași a patentat o rețeță de admitere la Medicină, pe ușa din dos @ Zeci de piloși au intrat ,,pe șest’’ pe locurile...

  Noua lege RCA în 2021. Șoferii români vor deconta direct, dar prețurile la asigurări vor crește

  Ministerul Finanțelor din România a publicat în august proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea legii privind asigurarea obligatorie auto. Noua lege RCA este...

  Opinii