0.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 8, 2021

Doi pășcăneni și-au dat casa copiilor în speranţa că vor fi îngrijiţi de aceştia

Viaţa a doi păşcăneni a devenit un calvar după ce au încercat să-şi asigure bătrâneţile. Ei şi-au vândut gospodăria către unul dintre copii, sperând să primească îngrijiri până la sfârşitul vieţii. Acum, încearcă în instanţă să aducă lucrurile la stadiul iniţial.

Dumitru şi Lucia C. au încheiat în 2018 un contract de vânzare-cumpărare cu Dumitru şi Angelica C., prin care cedau terenul de 3.583 mp, casa şi trei construcţii anexe acesteia. Intenţia declarată a bătrânilor era introducerea unei clauze de întreţinere, prin care cumpărătorii să-şi asume obligaţia de a-i îngriji până la deces. Au semnat contractul, fără însă a-l citi, fiind neştiutori de carte. În contract s-au prevăzut însă drepturile de abitaţie şi uzufruct viager, adică dreptul de a locui în fosta lor casă şi de a-şi folosi gospodăria, nu şi dreptul la întreţinere pe care şi-l doreau. Mai mult, nici clauzele prevăzute în contract nu ar fi fost respectate, bătrânii plângându-se că au avut de suportat scandalurile repetate provocate de cumpărători.

Aceştia ar fi luat fără drept bunuri din gospodăria bătrânilor, respectiv păsări, o vacă, un porc, cazanul de ţuică, haine sau lemne de foc, pe care apoi le vindeau. Le-ar fi luat până şi pensiile pe care le încasau lunar şi le-ar fi interzis să fie vizitaţi de ceilalţi copii ai lor. Ar fi fost bătuţi şi izgoniţi din casă, ajungând să locuiască într-o bucătărie insalubră.

Situaţia a ajuns în faţa magistraţilor Judecătoriei Paşcani. Chemaţi în instanţă, cumpărătorii nu s-au prezentat şi nici nu au depus vreo întâmpinare în care să-şi prezinte punctul de vedere. Acest lucru nu i-a ajutat însă pe bătrâni să câştige procesul. Conform legii, rezoluţiunea presupune desfiinţarea actului atacat, ca şi cum acesta nu ar fi existat niciodată, părţile fiind puse în situaţia anterioară. Rezoluţiunea este acceptată dacă una dintre părţi nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Or, au apreciat judecătorii, în cazul contractului semnat de cei doi vârstnici, ei şi-au cedat doar o parte a dreptului de proprietate, respectiv dreptul de dispoziţie asupra terenului şi casei, contra unei sume de bani, obligaţie îndeplinită de cumpărător.

„Dintre toate obligaţiile pe care legea le-a stabilit în sarcina cumpărătorului, doar neplata preţului este sancţionată cu rezoluţiunea vânzării, aspect a cărei analiză, prin datele speţei, nu se impune, iar neîndeplinirea celorlalte obligaţii dând dreptul doar la dezdăunări“, au motivat judecătorii.

Cu alte cuvinte, Dumitru şi Lucia C. pot reclama doar încălcarea dreptului de folosinţă, pentru care au la dispoziţie posibilitatea unei acţiuni în despăgubire. Cererea celor doi bătrâni de rezoluţionare a contractului de vânzare-cumpărare a fost astfel respinsă. Ei au făcut recurs în faţa Curţii de Apel, în speranţa că această instanţă va da altă interpretare prevederilor Codului Civil. Cazul va fi reanalizat astăzi de magistraţi.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Ciucă: Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, oamenii să circule

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului...

Cele mai frumoase coșuri de Crăciun, la cel mai accesibil preț (P)

Sărbătorile bat la ușă, ne facem lista și o verificăm de două ori pentru că se pare...

Spațiu de joacă creativ și educativ, la Școala Gimnazială Muncelu de Sus

C.P. „Școala Gimnazială Muncelu de Sus prin proiectul “Și noi vrem spațiu de joacă creativ și educativ!“,...

Monica Berescu, deputat USR: Coaliția hoției PNL – PSD – UDMR refuză profesionalizarea conducerii ANCOM

C.P. România și-a asumat adoptarea directivei europene privind Codul Comunicațiilor drept unul dintre cele 20 de obiective...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI