11.3 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Doi pacienți din Pașcani infectați cu varianta Delta. Iată ce spun medicii specialiști după apariția primelor cazuri

Alertă maximă în Iași! Ieri au fost confirmate primele cazuri de tulpină Delta! Trei pacienți din județul Iași, cu vârste cuprinse între 42, 61 și 68 de ani, au fost depistați pozitiv cu noua tulpină Delta! Bărbatul de 42 de ani se află în stare gravă! Alți șapte pacienți din județul Bacău au fost confirmați cu această tulpină contagioasă. Printre cei șapte se află o familie întreagă, reîntoarsă din Norvegia, formată din șase membri, printre care și un copil de 3 ani

Ieri au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași! Medicii ieșeni sunt în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, zece persoane au fost confirmate ieri, 6 iulie 2021. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani. Și o familie întreagă din județul Bacău este contaminată cu noua tulpină.

Un bărbat de 42 de ani infectat cu noua tulpină se află în stare gravă

Un bărbat de aproximativ 42 de ani este în stare gravă în secția de Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acesta este din județul Iași și a fost confirmat ieri cu noua tulpină Delta. Ieșeanul s-a întors din Irlanda, iar medicii au suspectat de la primele simptome că acesta este infectat cu noua tulpină. Bărbatul a început să se simtă rău imediat ce a ajuns în țară. După mai multe zile de internare, medicii ieșeni au început secvențierea pentru a avea un rezultat concret. Din nefericire, s-a dovedit că acesta era purtătorul tulpinei Delta.

„Pacientul în vârstă de aproximativ 42 de ani, venit din Irlanda, se afla internat la noi de câteva zile. Acesta se află în stare gravă în secția ATI. Pentru că a venit din Irlanda, am suspectat faptul că poate fi infectat cu noua tulpină Delta și am început secvențierea. Primul rezultat era incert și am reluat secvențierea, iar, din nefericire, rezultatul a fost pozitiv. Avem în Iași primul caz de tulpină Delta, o tulpină foarte contagioasă. Bărbatul se simte rău”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Primele simptome ale tulpinei Delta

Toți cei zece pacienți confirmați pozitiv cu noua tulpină Delta s-au prezentat la spital cu febră și tuse. Medicii ieșeni au precizat că aceștia prezentau disfuncție respiratorie. Doar unul dintre cei zece pacienți se află în stare gravă, ceilalți sunt stabili și rămân sub supraveghere.

„La internare, pacienții prezentau disfuncție respiratorie, febră, tuse. În momentul de față, în terapia COVID-19 avem internați cinci pacienți, unul dintre aceștia fiind cu tulpina Delta. Ceilalți sunt stabili în momentul de față. Sunt monitorizați și supravegheați. Pacienții din Bacău sunt toți internați la spitalul din Bacău”, a precizat dr. Florin Roșu.

Se așteaptă rezultatul celui de-al 11-lea pacient suspect de noua tulpină. Este vorba despre un bărbat de 83 de ani suspect de infectare. Medicii atrag atenția că trebuie să fie respectate în continuare toate măsurile de prevenție: păstrarea distanței, purtarea măștii și vaccinarea.

„În momentul de față avem în lucru o probă recoltată de la un pacient în vârstă de 83 de ani, suspect de asemenea de infectare cu varianta Delta. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a fost și rămâne în prima linie a luptei cu pandemia COVID-19, punând pe primul plan pacientul și aparținătorii. Sfătuiesc populația să se informeze corect din punct de vedere medical prin discuții și întrebări adresate medicului de familie, medicului infecționist, astfel încât scepticismul legat de vaccinare să dispară, iar respectarea în continuare a măsurilor de prevenție să fie o certitudine. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este centru regional de screening, probele din Bacău au ajuns la noi”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

DSP Iași face o amplă anchetă epidemiologică

Mai multe teste pozitive cu noua tulpină Delta au ajuns ieri la Iași! Pacienții sunt din județul Iași și din județul Bacău. Bărbatul de 42 de ani din județul Iași s-a întors din străinătate, iar întreaga familie se află în izolare la domiciliu, pentru a evita transmiterea tulpinei, care este foarte contagioasă. Direcția de Sănătate Publică Iași va desfășura o amplă anchetă epidemiologică în cazul pacienților, pentru a descoperi sursa exactă a contaminării.

„Ieri au ajuns la Iași mai multe rezultate pozitive cu noua tulpină Delta. Pacienții sunt din județele Iași și Bacău. Urmează să desfășurăm o anchetă epidemiologică în acest caz. În urma acestei anchete, vom vedea de unde au contactat această tulpină și dacă un alt membru al familiei este infectat. Sunt primele cazuri din județ”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

Varianta Delta este o mutație a virusului

Varianta Delta a COVID-19 aduce îngrijorări la nivel mondial, dar și la nivel național. Așadar, responsabilul pentru campania de vaccinare din România, colonelul Valeriu Gheorghiță, susține faptul că un caz de infectare cu Delta a COVID-19 generează alte noi 7 cazuri. Varianta Delta a COVID-19 a apărut în India și reprezintă o mutație a coronavirusului. Mutația este una periculoasă și a făcut ca virusul să fie mai contagios decât variantele britanice sau braziliene. Așadar, și Israel a luat mai multe măsuri de protecție din cauza apariției tulpinei. Alte mutații ale coronavirusului prezente în acest moment sunt: Epsilon și Kappa. Epsilon este noua tulpină care ar putea produce noi îmbolnăviri la scară largă.

„Varianta Epsilon, după cum știm, este încadrată ca o variantă de interes și nu este o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această variantă de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare, este o reducere a anticorpilor, a activității neutralizante modestă. Atâta vreme cât avem circulație intensă a virusului în rândul populației, există această probabilitate de adaptare a virusului și de a acumula noi mutații, care pot să-l facă mai transmisibil, mai contagios, mai agresiv și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Sursa Bzi

 

Alte articole