0.9 C
Paşcani
marți, martie 28, 2023
Array

Documentele care trebuiau sa ajunga la DNA au fost arse. Fonduri europene rulate prin firme fantoma din Pașcani

O societate comerciala implicata in derularea unui proiect european in valoare de 14 milioane euro a intrat brusc in faliment. Administratorul firmei sustine ca documentele firmei au fost incendiate.Valoarea proiectului european este de circa 14 milioane euro. In urma unei plangeri facute de Fisc, dosarul a ajuns la DNA

Probabil, din motive pe deplin justificate, finalizarea acestei anchete anticoruptie solicitata in acest caz mai dureaza. Problema este ca unii dintre actorii implicati in faptele reclamate chiar de institutiile statului (Directia de Finante) incep sa dispara. Si mai grav este ca incep sa dispara si probe. Sa fim mai expliciti. De cateva luni, Fiscul iesean reclama grave nereguli la firma Jad Group SRL, societate comerciala controlata de familia fostei directoare de la Terom, Viorica Zlate, care deruleaza un proiect european in valoare de 14 milioane de euro. Proiectul vizeaza modernizarea unei cladiri pentru infiintarea unui fel de incubator de afaceri. In urma unui control efectuat de Fisc, s-a constatat ca o buna parte din lucrarile si serviciile decontate de firma Jad Group nu au fost realizate niciodata si in final s-a formulat si o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunal care a declinat in mod justificat dosarul la DNA, fiind vorba de fonduri europene. Printre firmele implicate in acest dosar se numara si firma Ovis General Construct SRL, societate pe care Fiscul a enumerat-o printre firmele care au incasat bani fara sa presteze serviciile facturate.

Ciudat este ca aceasta societate comerciala a facturat serviciile respective la scurt timp dupa ce a intrat in insolventa. Astfel, la data de 10.12.2013, in urma unei cereri depuse de Fisc, Tribunalul Iasi a decis deschiderea procedurii generale a insolventei pentru firma Ovis General Construct SRL, iar la data de 30.12.2013 Ovis General Construct a emis factura in valoare de 604.269 lei din care TVA in suma de 116.955 lei. Dupa deschiderea procedurii generale a insolventei, conform legii, magistratii au desemnat un lichidator care urma sa se ocupe de dosarul firmei si anume cabinetul de insolventa Cristian Anca Liana. La intrarea in insolventa firma avea numai catre bugetul de stat datorii in valoare de 189.677 lei.

Firma fantoma? Evidenta contabila a ars?

La niciun an de la intrarea in insolventa, lichidatorul solicita inchiderea procedurii deoarece nu a identificat bunuri care puteau fi valorificate in vederea achitarii datoriilor si nu a putut lua legatura cu administratorul firmei. De altfel, in raportul final, lichidatorul arata ca Ovis General Construct are comportament de firma fantoma. „Notificarea privind deschiderea insolventei, tabelul creantelor, nu au putut fi comunicate debitoarei, respectiv administratorului statutar al acesteia, deoarece corespondenta a fost returnata cu mentiunea «destinatar mutat». La apelul factorilor destinatar necunoscut. De asemenea, administratorul nu a putut duce la indeplinire prevederile stabilite prin sentinta de deschidere a procedurii de insolventa deoarece nu a dispus de documente”, arata lichidatorul judiciar intr-unul din rapoartele depuse la dosarul de insolventa.

Faptul ca societatea are un comportament de firma fantoma si ca documentele au disparut intr-un mod dubios a fost confirmat si de inspectorii Fiscului care, de asemenea, au fost informati ca documentele contabile au fost arse. „In vederea stabilirii realitatii tranzactiilor au fost trimise invitatii pentru efectuarea unui control incrucisat la Ovis General Construct SRL. Invitatia trimisa la sediul social al societatii a fost returnata cu mentiunea «destinatar necunoscut», iar de la administrator am primit prin posta o adresa prin care ni se aduce la cunostinta ca nu mai are niciun document al societatii deoarece a avut loc un incendiu la sediul social si mentioneaza ca societatea este in lichidare”, se arata in raportul Fiscului.

Reamintim ca Jad Group SRL a obtinut in urma cu circa 2 ani o finantare europeana in valoare de 64.306.285 lei (acum, la actualul curs, circa 14 milioane euro) prin Programul Operational Regional 2007-2013 pe axa prioritara destinata dezvoltarii mediului de afaceri local si regional. Cu cei 64.306.285 lei din care 32.450.427 lei (circa 7 milioane euro) este valoarea nerambursabila fara TVA, firma Jad Group trebuia sa puna la punct proiectul „Infiintare structura de sprijinire a afacerilor in vederea valorificarii potentialului material si uman al municipiului Iasi prin modernizare cladire existenta si amenajari interioare”.

Sursa: Buna Ziua Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow