18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

DOC – Rapoartele PNL de la termoficare şi societatea fara activitate. Soluţii: mai mulţi bani de la buget, majorări de salarii, aceiaşi directori

Consilierii liberali au finalizat, rapoartele de control de la fostul operator de apă şi canalizare din Paşcani şi regia de termoficare. Documentele a fost depus astăzi la secretariatul Primăriei, cu o întârziere de aproape trei luni de zile, pentru a fi discutate într-o viitoare şedinţă a legislativului local. Totodată va fi pus în discuţie şi raportul de la societatea de salubritate, făcut public anul trecut. Controalele au fost făcute la solicitarea consilierilor PNL cu scopul de a găsi soluţii de redresare economică iar consilierii PSD au refuzat să facă parte din comisii.

Concluziile desprinse din raportul de la Prest Serv Apa SA Paşcani sunt atât de grave încât necesită măsuri radicale şi de urgenţă. Societatea supravieţuieşte fără obiect de activitate de aproape doi ani de zile, de când au fost delegate serviciile altui operator şi funcţionează fără buget aprobat de Consiliul Local.
La sfârşitul anului trecut societatea avea datorii de peste 10,7 milioane de lei dar şi sume neîncasate de 11,8 milioane de lei. Cele mai multe restante sunt facturile la apă şi canalizare în majoritate de la populaţie, de peste 13,3 milioane de lei. Multe dintre ele sunt deja prescrise iar întârzierile la plată sunt uriaşe, în medie de aproximativ 400 de zile dar sunt cazuri şi peste 1000 de zile. Pentru încasarea lor au fost deschise 616 procese pentru care s-au achitat cheltuieli de judecată de peste 250 000 lei şi mai sunt de dat în judecată încă 4188 de rau-platnici. Membrii comisiei au mai ajuns la concluzia că fondul de salarii a fost foarte mare şi că societatea a acţionat uneori ca un serviciu de asistenţă socială faţă de cei care au consumat apă dar nu au achitat-o.
De vina ar fi membrii Consiliului de Administraţie dar şi foştii şi actualii edili şi consilierii ai municipiului. Ei spun că legislativul local trebuie să se întrunească în şedinţe ordinare tot mai des până când vor fi găsite soluţii de redresare economică.
La PSA viitorul nu este deloc predictibil. Membrii comisiei susţin că primă măsură care trebuie luată este aprobarea unei hotărâri prin care societăţii să îi fie delegate unul sau mai multe obiecte de activitate. Fără să facă ceva fostul operator nu poate decât să ajungă în faliment sau în cel mai bun caz reorganizare judiciară.
Şi la regia de termoficare au fost identificate datorii dar şi restante neîncasate, uriaşe. Soluţiile propuse sunt realizarea unor investiţii cu bani de la bugetul local precum şi achitarea unor datorii tot din buzunarul păşcănenilor şi majorarea salariilor. Mai mult conducerea RAGCL ar trebui să vină cu un plan de redresare iar Consiliul Local să devină partenerul regiei pentru supravegherea şi implementarea lui. Fără nici un cuvânt la adresa conducerii se înţelege că directorii ar trebui menţinuţi în funcţie, pentru rezultatele obţinute.

RAPORT RAGCL PASCANI by orizontul pascani on Scribd

RAPORT PSA PASCANI by orizontul pascani on Scribd

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow