17.4 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Doar el putea să „lege” ploile. Mâine este prăznuit Sfântul Ilie. Tradiţii şi obiceiuri în Moldova

Mâine, 20 iulie, creştinii ortodocşi din toată ţara îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, fiind o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roşie. Sfântul Ilie este considerat o divinitate care influenţează, deoarece se spune că provoacă apariţia tunetelor, a ploilor torenţiale, precum şi a incendiilor.

Se spune că el putea să lege şi să dezlege ploile şi să hotărască unde şi când să bată grindina. Tradiţia populară mai spune că în dimineaţa zilei de 20 iulie se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse la uscat în casă, în cămări. În această zi, pe vremuri, femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfinţit, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, în special atunci când copiilor le ieşeau diferite afecţiuni la nivelul pielii.

O altă tradiţie vorbeşte despre faptul că în ajunul acestei sărbători, dacă fetele visează cânepă care este verde, este semn că se vor mărita cu bărbaţi tineri şi frumoşi, în timp ce dacă în vis le apare cânepa uscată, urmează să se căsătorească cu oameni bătrâni. Totodată, de Sf. Ilie se retează stupii de albine, fiind cunoscut faptul că, în această zi, stuparii se duc cu faguri şi miere la biserică pentru binecuvântare. O parte dintre acestea le împart ulterior, de pomană, altor credincioşi.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow