16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Doar 3 blocuri vor fi reabilitate termic la Paşcani. Locatarii au nevoie de asociaţie de proprietari

Patru blocuri din Paşcani vor fi incluse în “Programul Naţional de Reabilitare Termică” pentru a benefică de sprijin financiar la anveloparea pereţilor. Proiectul de hotărâre iniţiat de edilul municipiului se afla deja la mapa consilierilor locali şi urmează să fie supus aprobării în şedinţa de la sfârşitul acestei luni. Este vorba despre blocurile C5 scară A şi B, P9 şi K1. În total sunt 151 de apartamente care vor avea consumuri mai mici la căldură după realizarea investiţiilor.
După ce va fi aprobată hotărârea, administraţia locală se va ocupa de realizarea proiectelor tehnice şi a studiului de fezabilitate dar şi de licitaţie iar dosarul urmeaza să fie depus la minister pentru finanţare. Guvernul achita 50% din nota de plată, 30 % din bugetul local iar restul de la locatari.
Şi alţi păşcăneni de la bloc sunt interesaţi de astfel de investiţii realizate cu sprijinul Guvernului şi a Primăriei. Problema a fost discutată şi în cadrul dezbaterii publice pe marginea proiectului de buget. Oamenii au cerut ca în lista de investiţi pentru acest an să fie cuprinse şi sumele necesare pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Edilul municipiului a spus că nu Primăria ci asociaţiile pot solicita reabilitarea blocurilor şi că pentru realizarea documentelor vor fi cuprinse sumele necesare în bugetul local.
Aşadar nu Primăria ci asociaţiile trebuie să solicite anveloparea blocurilor. Anul trecut au fost depuse doar 6 astfel de cereri din care doar 4 au fost aprobate. Ele sunt verificate de funcţionarii Primăriei iar asociaţiile trebuie să funcţioneze legal.
Până în prezent la Paşcani au fost reabilitate doar două blocuri, T6 şi T7, pe timpul administraţiei Craciunescu iar investiţia este ilegală din punct de vedere al inspectorilor Curţii de Conturi, din cauza decontării suplimentare a unor lucrări. Mentionam ca sunt disponibile fonduri europene  pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuit dar care pot fi accesate doar de asociatiile de proprietari.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow