19.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

DNA-ul verifica o “pierdere inventata” la RAGCL. Propunerea PNL, transformata intr-un cosmar. Urmeaza alte doua dosare penale

 

Scandal uriaş la regia de termoficare din Paşcani. Procurorii DNA au deschis un dosar penal, în urma unei reclamaţii înaintată de un consilier local – Sorin Olariu de la PMP ( FOTO) .  Este vorba despre un presupus abuz în serviciu care ar fi dus la un prejudiciu estimat la 2 milioane de lei. Sunt vizaţi cei din conducerea regiei din perioada 2010-2015 dar cercetarile au început de la Primărie, prin verificarea unor documente care au ajuns pe masa consilierilor.

Totul a pornit de la demersul făcut de consilierii PNL cu scopul de a obţine bani de la bugetul local pentru salvarea regiei locale de termoficare. Pe data de 26 septembrie, anul trecut, ei au iniţiat un proiect de hotărâre şi au convocat o şedinţă extraordinară pentru ca administratia locală să îşi însuşească şi s a plătească o pierdere de aproape 2 milioane de lei care ar rezulta din activitatea regiei, în perioada 2010 -2015,  pe motiv că nu a fost majorat preţul la căldură după creşterea TVA de la la 19 la 24%.

Proiectul nu a fost aprobat, voturile fiind la egalitate: 9 pentru din partea consilierului PMP şi a celor din PNL şi 9 abţineri din partea celor de la PSD. Daca ar fi fost aprobat, acum consilierii ar fi fost anchetati de DNA deoarece bugetul local ar fi fost prejudiciat cu 2 milioane de lei.

La acea vreme proiectul nu a fost vizat de legalitate de secretarul Primăriei. Atât directorul economic cat şi edilul municipiului au explicat  de ce propunerea PNL nu poate fi aprobată. Chiar şi Sorin Olariu cel care a trimis plângerea la DNA şi a votat proiectul, din spirit de echipa, a atras atenţia că pierderile regiei nu trebuie suportate de populaţie.

În aceeaşi şedinţă consilierii PNL au propus şi aprobat înfiinţarea unor comisii de anchetă la societăţile aflate în subordinea Consiliului Local. Din comisia de la fostul operator de apă şi canalizare face parte şi consilierul Sorin Olariu. Din verificările actelor a văzut că la PrestServ Apa nu s-a înregistrat pierderi chiar dacă preţul apei nu a fost majorat după creşterea TVA-ului. De aici a tras concluzia că presupusele pierderi induse de la RAGCL ar fi de fapt un prejudiciu cauzat de un abuz în serviciu al fostei conduceri a regiei, pe motiv ca nu a luat aceleaşi măsuri ca cei de la PSA.

Actuala conducere a regiei susţine că, în realitate,  nu ar exista nici un prejudiciu şi prin urmare nici un abuz în serviciu. Asta deoarece preţul căldurii a fost aprobat cu TVA-ul inclus iar pentru modificarea acestuia nu era nevoie de modificarea tarifului ci de alinierea contabilităţii la noile cerinţe. Asa se intampla si acum cu scaderea TVA-ului de la 20 la 19%, fara nici o aprobarea din partea Consiliului Local si nici nu va fi modificat pretul.

Mai mult,  în contabilitatea regiei nu apar evidenţiate presupusele pierderi induse deşi conform legii o astfel de operaţiune trebuia făcută la sfârşitul fiecărui an. De asemenea în 2011 regia a terminat pe profit şi în fiecare an în proiectul de buget aprobat de consilieri era prevăzuta realizarea de profit fără să se facă referire la pierderile din exploatare descoperite sau inventate abia în anul 2016 pentru a mai obţine nişte bani de la bugetul local.

În vizorul procurorilor urmează să între mai ales cei care au condus regia de termoficare în perioada 2010 -2015. Este vorba despre fostul director Georgeta Sandu, Elena Crăciun şi contabilă Dana Marcovschi. Asupra lor planează suspiciunea că fosta conducere nu ar fi făcut demersurile necesare pentru evitarea pierderile induse considerate prejudiciu, de reclamant, adică pt. ca nu a cerut majorarea preţului. În realitate astfel de demersuri au fost făcute, dar au fost respinse de ANRSC care ar fi sugerat micşorarea, nu majorarea preţului, conform unor surse neoficiale. Mai mult, în Consiliul Local nu a ajuns nici un proiect de hotărâre pentru majorarea preţului la căldură pentru că nu a fost obţinut avizul agenţiei iar primarul de atunci, Grigore Craciunescu, a respins o astfel de varianta. În aceste condiţii conducerea RAGCL a diminuat, fără aprobarea Consiliului de Administratie, costurile de producţie pentru a încăpea în preţ TVA-ul majorat, operaţiune ilegală după părerea specialiştilor.

Demersurile consilierului Sorin Olariu nu se opresc aici. El a mai depus încă două sesizări la DNA, la sfârşitul anului. Una are ca obiect realizarea lucrarilor de canalizare pe strada Fântânele şi altă îndreptată împotriva primarului Dumitru Pantazi şi a juriştilor din Primărie pe motiv că nu ar respecta hotărârile judecătoreşti şi pentru abuz în serviciu. Plângerea se referă la faptul că, nici până acum nu au fost evacuati din locuinţele ANL locatarii care au datorii şi au fost daţi în judecată, printre ei fiind şi secretara Primăriei, Irina Jitaru.
Menţionăm că în perioada 2008 – 2015 preţul la căldură nu a mai fost majorat chiar dacă TVA-ul şi preţul la curent şi gaze a crescut. În acelaşi timp conducerea regiei s-a angajat prin bugetele prezentate să reducă cheltuielile şi sa crească productivitatea aşa încât să acopere lipsa majorării, să funcţioneze şi chiar să obţină profit. În momentul de faţă preţul de producţie la căldură este de 391, 75 lei, inclus TVA, majorat în 2015 de la 322 lei.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow