10.4 C
Paşcani
duminică, aprilie 2, 2023
Array

Dispută inedită la Iași: Este sau nu fiinţă umană fetusul de 22 de săptămâni de viaţă intrauterină

Un caz delicat: o mamă ce a avortat în urma unei complicaţii a făcut plângere la Ministerul Sănătăţii, pe motiv că Maternitatea „Cuza Vodă“ nu i-a dat avortonul pentru a-l înhuma. Managerul spitalului spune că, potrivit legii, până la 28 de săptămâni de viaţă intrauterină, fetusul nu e considerat fiinţă umană, ci avorton, trebuind incinerat, nu înhumat. Biserica îi ia însă apărarea mamei: „Pentru noi (Biserica – n.r.), atâta timp cât este în pântec, este vorba de persoană“. Cui îi daţi dreptate?

O naştere înainte de termen a creat probleme la Maternitatea „Cuza Vodă“: ce facem cu acei co­pii nenăscuţi? O mamă în vârstă de 30 de ani, din Bacău, cu hemoragie puternică şi însărcinată în 22 de săptămâni, a fost transportată la Ma­ternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi.
În urma investigaţiilor făcute de medici, s-a constatat o complicaţie a sarcinii, ce a avut nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă. „A fost un caz cu placentă plevia (o problemă a sarcinii în care placenta creşte în partea inferioară a ute­rului şi acoperă total sau parţial din deschiderea colului uterin – n.r.), şi a fost extras un avorton neviabil de 480 de grame. Apoi, am avut surpriza ca familia să ne ceară ca acel avorton, ca să fie înhumat“, a precizat prof. dr. Mir­cea Onofriescu, managerul Mater­ni­tăţii „Cuza Vodă“, cea mai mare instituţie de profil din Moldova.
Avortonul este însă un făt născut înainte de termen, care nu are mai mult de 24 de săptămâni şi care din punct de vedere medical nu este suficient de dezvoltat pentru a trăi. În aceste cazuri, protocoalele spitalelor spun ca aceştia să fie inci­neraţi, nu înhumaţi, lucru de altfel valabil şi în statele din Uniunea Europeană. Familia a insistat însă cu cererea de înhumare, şi a depus plângere chiar şi la Ministerul Să­nătăţii.
Ce spune legea
„Am fost reclamat că nu am acordat dreptul de înhumare a acestui avorton. Legea din Ro­mânia consideră avort tot ce este sub 28 de săptămâni, iar până la 37 de săptămâni vorbim de naşteri premature. Noi (maternitatea – n.r.) ne-am aliniat la cele mai stricte criterii şi considerăm avort sub 24 de săptămâni. În acest caz nu am putut elibera un certificat constatator de deces, şi ştiam ca nu se poate face o inhumare fără el“, a adăugat dr. Onofriescu.
Însă ace­eaşi lege care dă dreptate medicilor a făcut dreptate şi în cazul altei familii. Aşa cum este specificat într-un ordin emis în 2012 de Ministerul Sănătăţii privind criteriile de înre­gistrare şi declarare a nou-născutului, „produsul de concepţie expulzat sau extras complet din organismul matern, indiferent de durata ame­noreei ori vârsta de gestaţie, este declarat născut viu dacă prezintă după expulzie sau extragere unul dintre următoarele semne de viaţă: respiraţie spontană, activitate cardiacă (pulsaţii ale cordonului om­bilical) ori contracţia voluntară a unui muşchi“, se arată în ordin. În acest caz, conducerea maternităţii a dat curs cererii, iar fătul a fost înhumat.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow