-2.6 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Discutii pentru modificarea proiectului privind administrarea cimitirelor

Proiectul de regulament pentru administrarea cimitirelor din Pascani a starnit nemultumiri si in randul preotilor. Protopopiatul solicita modificarea documentului realizat de Primarie fara consultarea preotilor, precum si o serie de clarificari esentiale. In acest sens au fost purtate discutii in cursul zilei de joi 17 noiembrie a.c. intre protopop Gheorghe Muraru si un functionar publici, seful serviciului infiintat pentru administrarea parcarilor si cimitirelor. Reprezentantul preotilor a solicitat ca programul de acces in cimitire sa fie prelungit pana la ora 22.00 iar in perioada sarbatorilor Pascale sa nu fie impuse astfel de limite. De asemenea au fost solicitate clarificari cu privire la modul de administrare al locurilor de veci detinute deja de cetateni, mai ales in cimitirele din suburbii, acolo unde o parte din terenuri apartin bisericilor.

Documentul a fost pus in dezbatere publica, pana la sfarsitul lunii trecute, si urmeaza sa fie aprobat in Consiliul Local. Conform documentului toate cele sapte cimitire din Pascani si suburbii urmeaza sa fie trecute in administrarea Primariei, iar locurile de veci sa fie folosite doar in schimbul unei taxe de concesiune, pe o perioada de 20 de ani de zile, cu plata integrala in avans a taxei anuale. Concesiunile vor fi acordate, de regula, la deces, in baza unei cereri si a actelor doveditoare, in urma unei licitatii. Ele pot fi obtinute si anticipat, tot prin concesiune, de catre persoanele care sufera de boli incurabile precum si de cele cu varsta de peste 75 de ani. Sunt scutite de la plata concesiunii categoriile sociale defavorizate sau protejate de lege iar persoanele fara urmasi vor fi inhumate de Primarie.
Documentul cuprinde si o serie de reguli privind modul de atribuire. Fiecare familie va avea posibilitatea sa detina prin concesiune doar de un loc de veci. Daca va fi ocupat de o inhumare pana la sapte ani de zile, municipalitatea va pune la dispozitia familiei un alt loc de veci, daca va fi nevoie, dar numai pentru o perioada de sapte ani de zile. Concesiunile trebuie reinnointe in maxim 90 de zile de la expirare. In caz contrar terenul urmeaza sa fie dat spre folosinta altei persoane.
Initiatorul proiectului, viceprimarul Cristian Ratoi spune ca noile reguli ar urma sa fie aplicat doar pentru cimitirul nou, dupa ce vor fi aprobate, desi in document sunt mentionate toate cimitirele din Pascani.

 

Privitor la acesta chestiune, primarul municipiului Marius Pintilie a refuzat sa raspunda la intrebarea adresata online de BIT TV, la conferinta saptamanala de presa.


Conform proiectului cimitirele vor fi deschise intre orele 07.00 – 20.00 – in perioada 1 martie – 31 octombrie si intre orele 08.00 – 17.30 – in perioada 1 noiembrie -ultima zi a lunii februarie. Fiecare cimitir va fi impartit in sectoare apoi in parcele cu mai multe locuri de veci, care vor fi numerotate. Cimitirele vor fi imprejmuite iar pentru administrarea lor vor fi tinute noua registre de evidenta.

Mentionam ca regulamentul care urmeaza sa fie aprobat nu cuprinde precizari privind situatia celor care detin deja unul sau mai multe locuri de veci, pe terenuri dobandite fie de la RAGCL in schimbul unei plati fie de la biserica care a admiitrat sau adminsitreaza cimitirul.
De asemenea nu se precizeaza ce se va intampla cu sutele de cereri aflate in asteptare de ani de zile , depuse de cei care vor sa obtina si sa amenajeze un loc de veci. Taxele de concesiune urmeaza sa fie stabilite si aprobate de Consiliul Local Pascani iar vechiul regulament sa fie abrogat.

Citiți aici proiectul de regulament 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow