9.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Diplome pentru păstrătorii de tradiții românești din Scobinți și Ruginoasa FOTO

Manifestări artistice deosebite au fost puse în scenă joi, 24 iunie, de către iubitorii de tradiție. În cadrul evenimentului organizat la Iași pentru a marca Ziua Universală a Iei, s-au reunit toți cei care promovează tradițiile culturale românești. Astfel, pe scena din centrul Iașului a performat și Ansamblul Folcloric ”Corăgheasca” din Deleni.

Tinerii talentați din Deleni au susținut un program de cântece și dansuri populare specifice zonei, moment artistic susținut de un taraf de lăutari din sat.

De asemenea, coordonatoarea ansamblului, Aurica Gâlcă, a fost premiată pentru modul în care reușește să promoveze folclorul autentic, precum și obiceiurile și tradițiile locale.

Tot în cadrul evenimentului au fost acordate și diplome de merit pentru păstrătorii tradițiilor românești. Astfel, primarul județului, Mihai Chirica a ținut să adreseze câteva cuvinte de apreciere pentru eforturile constante ale lui Constantin Curecheriu din comuna Scobinți, care, în ciuda situațiilor dificile prin care viața l-a purtat, nu a renunțat să promoveze ultimele tradiții rămase în zonă.

Pe scenă a fost chemată și Cristina Axinia de la Centrul Cultural din Ruginoasa, cea care prin munca sa, insuflă tinerelor vlăstare din zonă valorile și tradițiile locale.

De asemenea, o altă vredinică păstrătoarea a tradiției care a fost premiată cu o diplomă de merit a fost și Elena Tincu din satul Sticlăria din comuna Scobinți, care până la vârstă onorabilă de 89 de ani a promovat neconenit tradițiile și este, astăzi, una dintre puținele persoane din județul Iași care mai coase ii manuale, așa cum a învățat de când era copil, de la mama sa.

Menționăm că evenimentul este o manifestare de tradiție la Iași, o ediție organizată de Consiliul Județean, împreună cu Primăria Municipiului Iași, iar șirul de momente artistice tradiționale se va încheia vineri, pe 25 iunie.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Varianta Omicron a apărut deja în cinci state europene. Marea Britanie impune din nou măștile, Israelul interzice intrarea în ţară a tuturor străinilor

Varianta Omicron a apăruit deja în Italia, Marea Britanie, Germania, Belgia şi Israel. Însă, autorităţile din Olanda...

Depuneri de coroane de Ziua Națională în Pașcani și suburbii

Ca în fiecare an, administrația locală a anunțat programul depunerilor de coroane la monumentele eroilor din Pascani...

Spectacol în luna decembrie, la Clubul Copiilor

În luna decembrie, micuții de la Clubul Copiilor se pregătesc să îl aștepte pe Moș Crăciun, și...

Comuna Mircești a rămas fără iluminat public

Iluminatul public din comuna Mircești a fost întrerupt începând cu data de 23 noiembrie a.c., după ce...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI