More

  Din Republica Moldova în Pașcani, la școală

  Array

  Din Republica Moldova în Pașcani, la școală

  Au ales să învețe la școlile din Pașcani pentru că aici se face carte și e un oraș mic, numai bun să se adapteze la viața din România, spun adolescenții veniți din Republica Moldova să studieze anii de liceu în Municipiu. Datorită mediilor mari avute în gimnaziu și la examen, ei au fost distribuiți conform alegerilor făcute. Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT.

  Zinaida și Cristina au început o nouă viață, departe de părinți, frați și surori. Ele sunt eleve la Colegiul “Mihail Sadovenu” din Pașcani și prima impresia a fost de oraș mic și curat cu oameni prietenoși. La școală s-au integrat din primele zile.

  Zinaida este pentru al doilea an la școala din Pașcani. Elevă în clasa a X a, ea are deja planuri pentru anii de studenție. Vrea să plece în străinătate, să profite de oportunitățile care i se oferă. Acasă, la Florești, i-a rămas mama care o așteaptă cu drag de fiecare dată, mai ales să fie împreună de sărbători.

  Cristina are 15 ani și este elevă în primul an de liceu. A ales această școală (nr Colegiul „Sadovenu”) în urma recomadărilor făcute de alți colegi. A fost admisă și datorită mediilor mari pe care le-a avut în anii de studiu și examen.

  În acest moment, la școlile din Pașcani studiază 43 de elevi din Republica Moldova, fiind cazați la cele două internate de la Colegiul CF „Unirea” și Colegiul “Mihail Sadovenu”.

  Statul român plăteşte bursă de studiu pentru fiecare elev din Republica Moldova în cuantum de 65 de euro pe lună, pentru cazare în internat şi masă.

  Menţionăm că înscrierea elevilor moldoveni a avut loc în perioada vacanței de vară, la sediile celor trei misiuni diplomatice ale României în Republica Moldova, respectiv în oraşele Bălţi, Chişinău şi Cahul. Tinerii moldoveni optează pentru studierea limbii franceză, engleză dar şi rusă, în liceu, majoritatea venind cu un bogat bagaj de cunoştinţe, iar eforturile lor sunt lăudate de profesori.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  3 aspecte de luat in considerare pentru a mentine ordine si curatenie in bucatarie

  Bucataria este unul dintre cele mai populate incaperi din locuinta ta. In acelasi timp, este spatiul care are parte de cea mai intensa activitate,...

  Semne bune anul are pentru Clubul K1 Vikings GYM Pașcani. 7 medalii obținute la o competiție națională

  Prima competitie de profil din acest an a adus sapte medalii pentru Clubul  K1 Vikings GYM din municipiul Pașcani. Sportivii au obtinut patru medalii...

  Activități e-learning cu parteneri din România și Polonia la Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani

  C.P. Un parteneriat inedit a debutat zilele acestea la Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani,  reunind  online elevi din Polonia, de la Școala Szkoła Języków...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI