1.9 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

Din 27 august, cei ce vor să devină șefi de fermă pot cere până la 70.000 euro de la stat. Fonduri și pentru dezvoltarea fermelor mici

Tinerii fermieri care vor să devină șefi ai unei exploatații agricole vor putea cere, din 27 august 2021, până la 70.000 de euro, ca formă de sprijin nerambursabil. Este vorba de o finanțare stabilită prin submăsura 6.1, care ajută la instalarea tinerilor fermieri la conducerea unei exploatații, iar banii pot fi ceruți atât ca persoană fizică autorizată, cât și ca firmă.

 


Tot de la acea dată se pot depune cereri pentru submăsura 6.3, pentru dezvoltarea micilor ferme.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat joi ghidul final pentru submăsura 6.1 și a anunțat că perioada de depunere online a dosarelor de înscriere va fi între 27 august, ora 9:00, și 26 noiembrie 2021, ora 16:00.

Ajutorul de stat, care este unul nerambursabil, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani, după cum urmează:

  • 70.000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 30.000 € SO și 50.000 € SO;
  • 60.000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 12.000 € SO și 29.999 € SO;
  • 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 € SO și 50.000 € SO;
  • 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 € SO și 29.999 € SO.

Sprijinul de stat se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe – 75% la semnarea contractului de finanțare și 25%, în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, în maximum trei ani de la semnarea contractului de finanțare. La înscriere, solicitanții trebuie să depună online cererea de finanțare, planul de afaceri și documentele justificative cerute de autorități. Se recomandă folosirea semnăturii electronice.

Ce înseamnă tânăr fermier? Un tânăr fermier este o persoană care are o vârstă între 18 și 40 de ani (inclusiv cei care mai au o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul la care depune cererea de finanțare și care se va instala pentru prima oară ca șef unic al unei exploatații agricole. Acesta trebuie să dețină competențele și calificările adecvate în acest sens.

Solicitantul va trebui să aibă domiciliul și sediul social în localitatea în care e înregistrată exploatația agricolă. Iar, la solicitarea ajutorului de stat, tânărul fermier va trebui să prezinte un plan de afaceri viabil a cărui implementare va trebui să înceapă în maximum șase luni de la data deciziei prin care se va acorda sprijinul financiar. Teoretic, toate cheltuielile propuse în planul de afaceri pot fi eligibile pentru finanțare.

Ca formă de organizare, fermierul trebuie să fie:

  • o persoană fizică autorizată (PFA), un întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II) sau un întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF);
  • un asociat unic și administrator al unei societăți cu răspundere limitată; ori
  • un asociat majoritar (să aibă majoritatea absolută, adică 50%+1) și administrator al unei societăți cu răspundere limitată.

Așadar, dincolo de posibilitatea ca tânărul fermier să aleagă să lucreze pe cont propriu ca PFA, II sau IF, există și posibilitatea înscrierii unei firme cu un singur asociat sau a unei firme cu mai mulți asociați. Dacă e vorba de un SRL cu mai mulți asociați, unul dintre ei (cel majoritar) trebuie să fie tânărul fermier care se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile de gestionare, beneficiile și riscurile financiare legate de exploatație.

Indiferent de forma de organizare, solicitantul ajutorului de stat trebuie să fie încadrat la categoria microîntreprindere sau la categoria întreprindere mică (prin întreprindere se înțelege, în sensul legii, societate, societate cooperativă, PFA, II sau IF). Microîntreprinderile sunt entitățile care au până la nouă salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la două milioane de euro (echivalent în lei), pe când întreprinderile mici sunt entitățile care au între zece și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la zece milioane de euro (echivalent în lei).

Despre ce exploatație agricolă este vorba? Aceasta trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO, să fie înregistrată ca microîntreprindere sau întreprindere mică și să fie înregistrată în Registrul Unic de Identificare (la APIA), în Registrul agricol (la primărie) și/sau în Registrul exploatațiilor (la ANSVSA). Exploatația trebuie să producă, în principal, produse agricole vegetale și/sau animale pentru consumul uman și hrana animalelor.

Ce se urmărește prin acest program? În esență, autoritățile vor să încurajeze tinerii și familiile să rămână în mediul rural și să intre în afaceri, pentru a ajuta la creșterea competitivității sectorului agricol și, implicit, pentru a avea un efect pozitiv asupra economiei naționale.

Continuarea pe avocatnet.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow