-4.9 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Dictatura pentru prelungirea mandatului directorului de la salubritate. Nemtanu, presedintele de sedinta: “Noi stabilim cum facem aici…!” Presedintele Comisiei Juridice, presiuni asupra secretarului

Mandatul directorului interimar al societatii locale de salubritate a fost prelungit, cu greu, pentru inca trei luni de zile. Proiectul de hotarare a fost aprobat doar de consilierii PNL si cei de la Pro Romania, in timp ce consilieri din opozitie, cei de la PSD si PMP au parasit sala de sedinte. Dezbaterile au avut loc in sedinta ordinara din 29 septembrie a.c., cu 17 consilieri in sala si doi online. Consilierii PSD au anunta ca nu participa la vot pe motiv ca directorul societatii, nu a fost prezent in sala, desi a fost invitat. De asemenea secretarul general al Primariei a anuntat ca votul privind persoanele trebuie sa fie secret.

De asemenea consiliera PSD Gabriela Nedelcu a anuntat ca hotararea pusa in discutie va fi atacata in instanta, daca nu vor fi respectate procedurile legale si a explicat ca directorul societatii ar fi trebuit sa fie prezent pentru a informa Consiliul Local despre pregatirile pentru iarna, transportul gratuit al elevilor si stadiul demersurilor pentru obtinerea licentei de deszapezire.
In replica presedintele Comisiei Juridice avocatul Catalin Conache a solicitat ca legislativul local sa hotarasca daca votarea va fi secreta sau nu si a precizat ca directorul interimar de la salubritate este plecat in interes de serviciu.

Nemtanu, presedintele de sedinta: “Noi stabilim cum facem aici…!”

Dezbaterile pe acesta chestiune au continuat zeci de minute. Secretarul Primariei, Irina Jitaru a anunta ca nu va semna de legalitate hotararea, daca va fi aprobata, si a dat citire prevederilor legale din Codul Adminsitrativ. De cealalta parte presedintele Comisiei Juridice, consilierul Catalin Conache a continuat sa faca presiuni pentru ca votul sa nu fie secret. In acest fel puteau participa la vot si consilierii care au fost online, nu in sala.

Nici presedintele de sedinta nu a vrut sa tina cont de punctul de vedere al secretarului Primariei, cel care se ocupa de legalitatea actelor administrative. Constantin Nemtanu a spus fara nici o sfiala in fata camerelor ca “ noi stabilim cum facem aici…”, adica consilierii locali, desi modalitatea de vot este stabilita in mod expres in Codul Adminsitrativ. In articolul 139 se arata ca legislativul local “poate stabili ca unele hotărâri să fie luate prin vot secret. Hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane sunt luate întotdeauna prin vot secret, cu excepţiile prevăzute de lege.”

Dictatura pentru prelungirea mandatului directorului de la salubritate

In urma scandalului consilierii PSD au parasite sala de sedinte, de ori.

In sala au ramas doar 8 consilieri si doi online de la PNL si ProRomania. Ei au votat prelungirea mandatului directorului interimar Dumitru Chiuariu, cu trei luni de zile, iar juristul Primariei a fost desemnat prin vot secret sa se ocupe de formalitatile legale. Interesant este ca desemanrea juristului a fost facuta doar cu 8 voturi, a celor din sala, desi era nevoie de votul majoritatii consilierilor prezenti la sedinta.

Pe ordinea de zi a mai fost un proiect de hotarare pentru demararea procedurilor de organizare a concursului de manager, la societatea de salubritate. Documentul a fost retras chiar de primarul municipiului, aflat in izolare dupa ce a fost depistat pozitiv cu virusul Covid -19. Ediul a intervenit online timp de cateva minute.

Mentionam ca nu este pentru prima data cand actuala majoritate din Consiliul Local forteaza interpretarea prevederilor legale pentru votarea unor proiecte de hotarari. Intr-o sedinta extraordinara de la sfarsitul lunii august a.c. consilierii PNL si ProRomania au aprobat ca societatea locala de salubritate sa partice la o licitatie pentru a cumpara un autobuz second hand, desi licitatia era in desfasurare, chiar in timpul votului.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow