More

  Dezbateri despre piete si producatori. Primaria Pascani, trasa de urechi (video)

  Pascanenii ar putea avea acces la o oferta mult mai bogata de produse proaspete si de calitate in cele doua piete agroalimentare, daca administratia locala ar lua o serie de masuri necesare. Este concluzia desprinsa din intalnirea care a avut loc in cursul zilei de miercuri la Primaria Pascani intre micii producatori, reprezentanti de la DSV, Directia Agricola Iasi, Administratia Pietelor si Primarie.

  Pentru inceput reprezentantul DSV , pascanenaul Vasile Gaboran a cerut adminsitratiei lcoale sa amplaseze in halele din piete, vitrine frigorifice pentru cei care comercializeaza produse de carne si lapte. De asemenea au fost prezentate procedurile si actele necesare pentru cei care vor sa vanda astfel de produse in pietele agroalimentare. Este vorba de un buletin de analize pentru produsele comercializate, macar o data la un an de zile, o fisa de sanatate de la medicul veterinar care se ateste sanatatea animalelor si o adeverinta de la medicul de familie pentru cei care vand sau prepara produsele. De asemenea pentru comercializarea de legume sau fructe este necesar un carnet de producator.

  Administratorul pietelor din Pascani a spus ca va propune Primariei achizitionarea de vitrine frigorifice si ca sunt deja frigidere pentru depozitare. De semeena el a atras atentia ca numarul producatorilor cu acte in regula care vin sa vanda in piete din Pascani este tot mai mic, an de an .

  Si seful Politie Locale a participat la discutii. El a atras atentia ca la solicitarea administratorului pietelor, politistii intervin pentru a constata si a-i sanctiona pe cei care vand produse agroalimentare, fara documentele necesare. El a propus amplasarea in piata a unui automat de PET-uri asa incat cei care vand lapte sa foloseasca sticle curate. De asemenea seful Politie Locale a spus ca o parte din comercianti incuie tarabele pe timp de noapte iar acolo depoziteaza marfa pana a doua zi. Este si motivul pentru care, pe timp de iarna, o parte din produse sunt inghetate iar pe timp de vara, aproape alterate. Tot din acesta cauza o parte din comercianti, sunt nevoiti sa expuna marfa pe jos, in timp ce tarabele incuiate nu pot fi folosite.

  De cealalta parte, reprezentantii producatorilor au cerut conditii mai bune pentru a putea vinde produsele. Ei au solicitat ca pietele sa fie modernizate, sa fie mai mutle tarabe si mai mari, sa aiba caldura pe timp de iarna si parcare pentru masinile de aprovizioanre. De asemenea au atras atentia ca in alte judete din imprejurimi conditiile sunt mult mai bune, motiv pentru care producatorii aleg sa se duca acolo. O alta solicitare a fost ca Primaria Pascani sa aiba o evidenta clara a producatorilor asa incat cei care au avizele expirate sa nu mai fie amendati pana la reinnoirea lor.

  In acelasi context, reprezentantul unei asociatii de apicultori a criticat administratia din Pascani, pe motiv ca nu a luat masuri impotriva celor care nu au acte de productor si vand miere de o calitate neatestata. El a solicitat Primariei Pascani amenajarea unor standuri speciale unde sa fie expuse si vandute produsele apicole. O alta proppunere a fost cea de extindere a pietei prin cumpararea si amenajarea unei hale de la Retrom acolo unde se intentioneaza deschiderea unui nou centru comercial.

  Un alt producator, din zona Cotnari si-a manifestat intentia de a deschide un punct de desfacere de vinuri intr-una din pietele pascanene.

  De semenea reprezentntul DSV a atras atentia ca, mai ales duminica si in zilele de sarbatoare, se produc ambuteiaje in piete. Din acest motiv el a recomandat organziarea unui flux pentru traficul rutier cu un singur sens, cu intrarea prin spatele Pietei din Deal si iesirea prin fata. Tot acolo ar trebui montate bariere cu accesul pe baza de cartela, pentru comercianti si producatori a mai spus Vasile Gaboran.

  In replica reprezentantii Primariei au explciat ca au incercat extidnerea pietei dar proiectul nu a intrunit numarul necesar de voturi, in Consiliul Local.

  Sedinta s-a incheiat cu o informare ampla privind situatie focarelor de pesta porcina din zona Pascani si modul de combatere si actiune.

  La dezbateri a participat si reprezentantul Diectiei Agricole Iasi , Gabriel Vasile Hoha. El a spus ca vor mai fi organziate astfel de intalniri ia Pascani si i-a incurajat pe micii fermieri sa se asocieze pentru a avea acces, mai usor, la finantari si subventii pentru sustinerea afacerilor.

  CUM PUTEM AVEA MAI MULTI PRODUCATORI IN PIETELE PASCANENE

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles