26.5 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

Dezbateri despre paza în şcoli. Unitatile de invatamant, nu părinţii, trebuie să plătească gardienii. Elevii reclama abuzuri majore

- Advertisement -

 

Dezbatere de maxim interes în legislativul păşcănean. La iniţiativa PNL Consiliul Local a fost convocat, în şedinţă extraordinară, pentru a aproba un proiect de hotărâre privind instituirea unor măsuri de pază şi protecţie în şcoli. Totul a pornit de la sesizările făcute de Consiliul Şcolar al Elevilor ( foto Iustin Jalaboi, presedintele consiliului )  privind abuzurile din instituţiile de învăţământ împotriva elevilor care nu vor să achite din buzunarul lor serviciile suplimentare de pază prestate de agenţii cunoscuţi sub denumirea generică de gardieni. Preşedintele Consiliului Elevilor, prezent în şedinţă a atras atenţia că sunt elevi care nu au de unde să achite aceşti bani dar care sunt supuşi unor presiuni psihice directe sau indirecte. Mai mult tânărul a mai spus că au fost reclamate cazuri când conducerile şcolilor au refuzat să elibereze foile matricole până când nu au achitat taxa pentru gardian.

Pentru a fi evitate astfel de situaţii consilierii liberali au iniţiat, în grabă, un proiect de hotărâre, copiat aproape în totalitate după o hotărâre a Consiliului Local din Ploieşti, dar care nu a fost pus în practică. În document se arata ca administratia locală ar trebui să îşi asume, în mod direct, responsabilitatea organizării şi platii serviciilor de pază şi protecţie în şcoli.
Ba mai mult consilierii liberali au anunţat că intenţionează să propună infiintarea unui serviciu specializat în cadrul Primăriei pentru asigurarea pazei şi protecţiei în şcoli.
Proiectul consilierilor PNL nu a primit viză de legalitate din partea secretarului Primăriei, pe motiv că nu ar fi legal. Mai mult, documentul nu a fost avizat nici de serviciile de specialitate şi nici de comisiile din cadrul Consiliului Local cu excepţia celei de urbanism.

Viceprimarul municipiului, a explicat că, în momentul de fata, paza suplimentară este plătită de către asociaţiile de părinţi şi că nimeni nu le poate interzice să se asocieze în acest sens. Asta seintampla pe fondul unui deficit de personal de pază angajat din cauza limitarilor impuse organigramelor de Inspectoratele Şcolare şi Ministerul Educaţiei.

Gabriela Nedelcu a subliniat că nimeni din administratia locală nu a cerut părinţilor să dea bani pentru plata pazei în şcoli şi că directorii unităţilor de învăţământ sunt responsabili de acesta situaţie.
Nedelcu a mai spus că plata serviciilor suplimentare de pază se poate face, direct, din bugetele şcolilor dar pentru asta Consiliile de Administratie trebuie să se implice şi să decida. Edilul municipiului a spus că ar fi bani suficienţi din finanţările primite de la Bugetul local iar dacă este cazul sumele pot fi suplimentate.

Mai mult directorul economic al Primăriei a explicat că nu există o altă posibilitate legală de finanţare a acestor servicii de la bugetul local, decât din sumele alocate deja şcolilor şi că nu a primit niciodată vreo solicitare de la directorii de şcoli pentru alocări suplimentare pentru plata gardienilor.

Partea cea mai importantă a dezbaterilor pe acesta tema a fost despre modul de organizare a protecţiei şi siguranţei în şcoli.
Iniţiatorii proiectului au vrut să afle dacă şcolile au avizele necesare pentru montarea camerelor de luat vederi şi dacă au planuri de pază actualizate şi avizate de instituţiile abilitate.
Răspunsurile au venit din partea şefului Poliţiei Locale. El a explicat că în toate şcolile din Paşcani sunt montate camere de luat vederi şi că planurile de pază sunt avizate de Poliţia Municipală.
El a mai spus că Poliţia Locală nu îşi poate asuma responsabilitatea de a păzi şcolile, dar că intervine ori de câte ori este o astfel de solicitare venită din păştea profesorilor atunci când sunt probleme.
Vasilică Avasiloaei a precizat că toate camerele de lăut vederi din şcoli pot fi interconectate la sisteme de supraveghere ale Poliţiei Locale după 2018 şi că anul viitor ar urma să fie amplasate sisteme de supraveghere in apropierea şcolilor cu bani de la bugetul local.
Proiectul nu a obţinut numărul necesar de voturi fiind 9 abţineri din partea Consilierilor PSD di 9 doar 9 voturi pentru din partea consilierilor PNL. Totuşi viceprimarita Gabriela Nedelcu a cerut consilierilor locali să se implice în conducerile şcolilor de unde fac parte şi să ceară ca plata gardienilor să fie făcută direct de şcoală, nu din banii părinţilor ci din alocaţiile primite de la bugetul local.
Dezbaterile pe acesta tema au degenerat în confruntări politice. Primarul Dumitru Pantazi a părăsit sala de şedinţe după ce liderul opoziţiei, Marius Pintilie, a început să ţipe.

Mai apoi Marius Pintilie şi-a cerut scuze şi chiar a încercat personal să îl convingă pe primar să revină în sală, dar nu a reusit.
Menţionăm că şcolile din Paşcani primesc sume substanţiale de la bugetul local pentru cheltuieli materiale şi servicii, pe lângă cele necesare salariilor şi pentru investiţii. Până acum nici o şcoala nu a explicat în amănunt pe ce sunt cheltuiţi aceşti bani. Ba mai mult, la şedinţa de astăzi nu a fost prezent nici un director de şcoală pentru a lămuri de ce nu plăteşte direct serviciile de pază şi aşteaptă ca părinţii să rezolve acesta problemă.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow