29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

Dezbateri despre învățământ cu specialiști, la Pașcani

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Învățământul preuniversitar ieșean se pronunță în privința modificărilor curriculare propuse de M.E.N.C.Ș. în cadrul unor ample dezbateri organizate de Inspectoratul Școlar la Iași și la Pașcani.

În contextul unei importante reconfigurări curriculare inițiate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin Institutul de Științe ale Educației, Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează o consultare publică de amploare, vizând analiza variantelor de plan-cadru pentru învățământul gimnazial, din perspectiva relevanței pentru parcursul educațional, cu preocupare pentru noul profil de formare al elevilor.

Primul eveniment de acest gen este programat pentru ziua de marți, 19 ianuarie, începând cu ora 12.00, în Sala de Conferințe „Mihai Eminescu” a Hotelului Astoria, unde vor fi reuniți peste 200 de participanți.

Al doilea eveniment similar are loc în ziua de 20 ianuarie, începând cu ora 12.00, la Colegiul Național, unde sunt așteptați peste 180 de participanți, iar al treilea, în ziua de 21 ianuarie, de la ora 12.00, la Casa de Cultură Pașcani, dezbatere la care participă peste 200 de invitați, din zonele Pașcani, Hârlău și Târgu Frumos.

Printre invitații la dezbateri se numără, din partea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Secretarul de Stat, Gabriel Liviu Ispas, iar autoritățile locale vor fi reprezentate de Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, Victorel Lupu, Președintele Consiliului Județean Iași și de Răzvan-Bogdan Abalași, Subprefectul Județului Iași.

Confirmând buna colaborare dintre I.S.J. Iași și Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, la dezbaterea organizată în ziua de 19 ianuarie participă doamna prorector, prof. univ. Dr. Carmen Crețu, ale cărei preocupări privind zona învățământului preuniversitar sunt bine-cunoscute. La dezbateri participă și reprezentanți ai organizațiilor sindicale ieșene, dar și ai unor ONG-uri: prof. univ. dr. Ștefan Cojocaru, director filială, Fundația Holt Iași, managerul zonal, Magda Cămănaru, de la Organizația World-Vision Iași, directorul Executiv, Cătălin Luca, de la Asociația Alternative Sociale și reprezentanta filialei ieșene a Organizației Salvați Copiii, Irina Hazincop.

Peste 550 de cadre didactice – directori, profesori de limba română, educație tehnologică, geografie, istorie și științe socio-umane – inspectori școlari, elevi reprezentând Consiliul Județean al Elevilor Iași și reprezentanți ai părinților își vor exprima convingerile și argumentele în cadrul acestor dezbateri, într-un demers comun de articulare a oportunităților sau a limitelor educaționale implicate de aceste noi documente curriculare, aspecte identificate de specialiști, practicieni, beneficiari și parteneri ai școlii, demers util și necesar pentru facilitarea accesului la schimbul de idei și de bune practici și pentru îmbunătățirea și eficientizarea continuă a sistemului educațional.

Intervențiile în plen vor debuta cu o introducere în temă, cu titlul Filosofie educațională actuală. Dicotomii și interferențe în spațiul curricular: național/european, teoretic/practic, cognitiv/afectiv/aplicativ, arii curriculare/domenii ale cunoașterii – prelegere susținută de prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General.

De asemenea, sub titlul Repere pedagogice ale noilor politici curriculare – premise, modele, determinări educaționale, vor avea intervenții prof. dr. Claudia Tănase, Inspector Școlar General Adjunct, prof. dr. Genoveva Farcaș și prof. Aura Țabără. Prof. Bogdan Bârzoi, Inspector Școlar General Adjunct, prof. dr. Elena Calistru și prof. Cezar Zaharia vor aborda noțiuni științifice și curriculare esențiale în cadrul unei prezentări cu titlul Structura planului-cadru; organizarea pe arii curriculare; raportul trunchi comun – curriculum la decizia școlii – opțional integrat.

Partea a doua a dezbaterii se va concentra pe intervențiile publicului privind aspecte precum:
– viziunea și relevanța planului-cadru pentru parcursul educațional al unui elev și pentru organizarea timpului școlar;
– planul-cadru din perspectiva profilului de formare al elevului;
– aprecieri, limite, disocieri în paradigma propunerilor de plan-cadru;
– opțiunile argumentate, propuneri, soluții.

Discuțiile vor fi moderate de prof. dr. Camelia Gavrilă și de prof. dr. Bogdan Constantin Neculau, urmând să fie redactată și prezentată în plen, la fața locului, rezoluția evenimentului.

Având în vedere calitatea educației și a specialiștilor din județul Iași, experiența managerială și educațională a echipei de la Inspectoratul Școlar Județean Iași, considerăm că activitățile, dezbaterile și punctele de vedere exprimate vor fi relevante pentru formarea/asumarea unor decizii finale la nivelul Ministerului Educației.

Coordonatorul dezbaterilor:
Prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General

Echipa de organizare:
Prof. dr. Claudia Tănase, Inspector Școlar General Adjunct
Prof. Bogdan Bârzoi, Inspector Școlar General Adjunct
Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș
Prof. dr. Bogdan Constantin Neculau
Prof. Aura Țabără
Prof. Mihai-Cezar Zaharia
Prof. dr. Elena Calistru
Prof. Sabina Maria Manea
Prof. Alla Apopei
Prof. Cristinel Iordăchioaia
Prof. dr. Florentin Ciubotariu
Prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu
Prof. Mihaela Simion

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
29.1 ° C
29.7 °
26.2 °
58 %
0.7kmh
58 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
30 °
sâm
27 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI