13.7 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 23, 2021
Array

Dezbateri de forma despre priorităţi şi banii publici. De la eoliene pe blocuri si carari de iarba sintetica, la parcuri si cimitir – VIDEO

Dezbateri de forma despre priorităţi şi banii publici. Întâlnirea a avut loc astăzi de la ora 13.00, nu după-amiaza sau în weekend, motiv pentru care în sala au fost prezenţi doar câţiva cetăţeni, mai puţini decât funcţionarii institutiei şi jurnaliştii.
De acesta dată “la tabla” a ieşit edilul municipiului. El a prezentat veniturile prognozate pentru anul în curs estimate la peste 62 de milioane de lei. De această dată municipiul Paşcani a obţinut de la Consiliul Judeţean doar 700 000 lei, faţă de 1,6 milioane anul trecut.

Majoritatea banilor din buget 37, 8 milioane de lei sunt alocaţi pentru salariile profesorilor şi a celor din administratia publică. Bugetul pentru investiţii este de peste 10 milioane de lei, aproape toţi proveniţi din excedentul bugetar din anul trecut. De asemenea sunt prevăzute sume şi pentru achiziţii de servicii, utilaje şi bunuri dar şi pentru realizarea unor proiecte şi studii premergătoare unor noi investiţii.
Pe marginea proiectului şi a listei de investiţii propuse de primar au fost făcute o serie de sugestii şi comentarii. Două dintre ele au fost trimise în scris şi pe adresa de email a Primăriei. Conducerile grădiniţelor nr 3 şi 5 au solicitat debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire şi montarea de centrale pe gaz şi reabilitarea reţelelor electrice iar un cetăţean din Boşteni a solicitat extinderea din bani publici a reţelelor de gaz pe străda unde locuieşte.
Şi din sala au fost făcute câteva propuneri. Consilierul local Sorin Olariu a atras atenţia ca sunt alocati prea mulţi bani pentru studii şi proiecte în timp ce alte proiecte nu au fost duse la bun sfârşit,  iar zonele centrale să fie  amenajate mai bine  cu spaţii verzi. De asemenea un fost consilier local a cerut amenajarea unui nou teren de tenis iar reprezentanţii unei asociaţii de proprietri, sprijin pentru anvelopa rea blocurilor. În sala au fost prezenţi şi câţiva consilieri din opoziţie. Claudiu Broasca a propus ca în acest an Primăria Paşcani să achiziţioneze prin leasing utilajele necesare pentru menţinerea curăţeniei în oraş iar consiliera Mihaela Spiridon a solicitat amenajarea parcurilor din oraş şi spaţii pentru activităţile organizate de asociaţii şi fundaţii. I

În replică edilul municipiului a a explicat că sunt necesare studii şi proiecte pentru realizarea investiţiilor dar şi pentru a găsi soluţii de finanţare de la Guvern sau din Fonduri Europene. În total ar fi vorba despre aproape 1 milion de lei bani care urmează să fie alocaţi în acest an de la bugetul local. De asemenea o parte dintre obiective au mai fost propuse şi în alţi ani dar nu au fost realizate din lipsa cărţilor funciare sau a procedurilor greoaie de achiziţii, spune primarul Dumitru Pantazi.
Proiectele de buget şi lista de investiţii urmează să fie supuse aprobării Consiliului Local, cel mai probabil la sfârşitul acestei luni. De asemenea instituţiile şi societăţile aflate în subordinea legislativului local trebuie să prezinte spre aprobare noile bugete.
Menţionăm că pe siteul Primăriei sau retelele de socializare au apărut şi propuneri inedite, unele anonime privind modul de cheltuire a banilor publici în acest an. De exemplu un cetăţean a cerut închiderea RAGCL, EON şi a serelor din Paşcani sau  montarea de panouri solare şi chiar a unor instalaţii eoliene, pe blocuri.

Bvc2017 Initial by Dana Ursuleasa on Scribd

]

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI