4.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Dezbatere publică în bătaie de joc privind viitoarea strategie de dezvoltare a județului Iași

In cursul zilei de astazi, 17 octombrie a.c., fara o promovare prealabila a evenimentului, in sala de seminarii de la Primaria Pascani la s-au intalnit consultantii firmei care se ocupa de intocmirea strategiei cu cativa reprentanti sau functionari ai administratiilor locale din Pascani Targu Frumos si Harlau.
La discutii a participat doar un reprezentant al mediului de afaceri, Vasile Haldan de Kosarom precum si un specialist de la Camera Agricola Iasi.
Scopul intalnirii a fost acela ca din discutiile purtate sa fie preluate o serie de propuneri si pareri care sa completeze sau sa imbunatateasca strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2014-2020. In acest sens vor mai avea loc inca 10 astfel de intalniri atat la Consiliul Judetean cat si in judet, despre agricultura, mediu, probleme sociale, identitatea judetului, etc.
Din discutii s-au desprins totusi cateva concluzii. Primarul de la Harlau, Constantin Cernescu a subliniat faptul ca zona respectiva are un puternic potential agricol si ca ar trebui incurajati micii fermieri prin politici administrative si economice coerente.
Tot despre potentialul urias din agricultura a vorbit si administratorul public din Targu Frumos, ing Dan Ignea. El a aratat ca in aceasta zona sunt foarte multi legumicultori care nu au unde sa isi valorifice produsele si ca ar fi nevoie de o centura de ocolire a orasului din cauza traficului intens pe drumul care duce spre cele trei zone principale Suceava, Bacau si Botosani .
Ignea a sugerat ca odata cu strategia de dezvoltare a judetului Iasi ar trebuie analizate si stabilite o serie de reguli privind transferul fortei de munca dintr-o localitate in alta dand exemplu profesorii care fac naveta si pentru care Primaria trebuie sa achite costurile de deplasare.

Prioritatile Pascaniului au fost prezentate de administratorul public Gica Zanet. El a spus ca legislativul judetean ar trebui sa aloce mai multi bani pentru investitile de la Pascani, iar eventualii investitori sa nu fie directionati doar la Iasi si imprejurimi ci si in alte localitati cu potential din judet. Zanet a mai spus ca Pascaniul se pregateste sa adopte o noua strategie de dezvoltare iar o parte din proiectele de dezvoltare sa fie preluate in strategia judetului Iasi

In acelasi context, Vasile Haldan din partea Grupului de firlme Kosarom, a subliniat faptul ca Pascaniul are potential de dezvoltare economica si forta de munca calificata si ca trebuie sprijiniti micii fermieri.

O interventie interesanta a avut-o si reprezentantul Camerei Agricole Iasi . El a spus ca cetatenii trebuie informati in timp util despre cerinte UE in ceea ce priveste cultivarea si valorificarea produselor agricole.

Mentionam ca strategia de dezvoltare a judetului Iasi va fi aprobat in luna februarie 2014 pana atunci cetatenii interesati avand posibilitatea sa trimita propunerile pe site-ul Consiliului Judetean Iasi.

Alte articole

Ședință pentru amenajarea unei piste pentru biciclete în Hârlău

Ședință extraordinară vineri, 9 decembrie, în Hârlău. Aleșii locali...

Tradiții mironiste de Crăciun

C.P. Două evenimente care anunță sosirea Crăciunului sunt în...

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie, de la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow