14.4 C
Paşcani
joi, iunie 8, 2023
Array

VIDEO Dezbatere – noul cimitir al Pascaniului: vecinii vor să intre în greva foamei, consilierii din opoziţie vor o altă locaţie

Locuitorii din cartierul Fântânele Paşcani nu sunt de acord cu amenajarea unui cimitir în spatele fostei şcoli, în apropierea caselor şi gospodăriilor lor. Mesajul a fost transmis astăzi reprezentanţilor Primăriei, de câţiva dintre cetăţenii care au participat la dezbaterea publică organizată de administraţia locală pe acesta tema.
Oamenii au arătat că acolo ar trebui, mai degraba, amenajat un centru comercial si un parc deoarece suprafaţa de teren pentru noul cimitir ar fi prea mică şi nu poate fi extinsă, 1.9 ha şi că ar afecta dezvoltarea urbanistică din zonă. În schimb au propus că cimitirul să fie construit fie înafara oraşului fie într-o altă locaţie, în acelaşi cartier.
În replică, primarul Dumitru Pantazi a explicat că hotărârea privind amenajarea unui cimitir în cartierul Fântânele a fost luată în anul 2000 prin hotărârea Consiliului Local şi că administratia locală nu are alt teren pentru acest obiectiv. El a dat asigurări că vor fi respectate prevederile legale privind limitele faţă de casele din împrejurimi şi a anunţat că documentaţia trebuie să primească, mai întâi, avizul urbanistic din partea Consiliului Judeţean.
Nemulţumit de răspunsul primit un cetăţean din Fântânele a anunţat că locuitorii de acolo vor folosi toate mijloacele chiar şi intrarea în greva foamei în semn de protest, pentru a împiedica Primăria să amenajeze acolo noul cimitir.
În acelaşi context, consilierul local Sorin Olariu a propus ca administratia locală să abandoneze acest proiect şi să identifice sau să cumpere un alt teren pentru amenajarea cimitirului, într-o zonă care să nu îi afecteze pe cetăţeni.
Pentru schimbarea sau anularea hotărârii aprobate de consilierii locali în anul 2000, ar fi nevoie de un nou proiect, iniţiat fie de primar fie de consilierii locali. Până atunci Primăria Paşcani va trimite documentaţia spre avizare Consiliului Judeţean Iaşi, apoi vor fi făcute studiile tehnice, licitaţia şi va fi încheiat contractul de execuţie. Primarul Dumitru Pantazi a precizat că noul regulament va reglementa doar activitatea actualului cimitir şi a celui care rumeaza sa fie amenajat, fără cele din suburbii, pe motiv că terenurile ar aparţine bisericilor prin donaţii sau acte de vanzare – cumparare. Activitatea de administrare ar urma să fie preluată de Prest Serv Apa SA Paşcani, societate rămasă fără obiect de activitate după delegarea serviciilor de apă şi canalizare operatorului ieşean.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow