Dezbatere publică pe marginea regulamentului judeţean de salubritate. Evenimentul a avut loc astăzi, de la ora 14.00, în sala de spectacole a Primăriei Paşcani. Au participat reprezentanții administraţiei locale, câţiva consilieri locali iar la discutii au participat doar zece persoane.
Pentru început au fost citite propunerile primite de la păşcăneni, una singură de la Poliţia Locală. Comandantul Vasilica Avasiloaei a cerut lămuriri în legătură cu modul de aplicare a noului regulament, mai ales în ceea ce priveşte atribuţiile de control şi acțiune pe care le-ar avea poliţiştii locali. De exemplu ei ar urma să asigure paza celor 250 de locuri special amenajate unde vor fi puse pubelele pentru colectare selectivă şi să îi amendeze pe rău-platnici.
O altă problema a fost ridicată de un cetăţean din sală. În regulament apare că locatarii trebuie să asigure curăţenia nu numai pe trotuare ci şi pe drumurile din faţa caselor sau blocurilor.
Cele mai importante precizări au fost făcute în legătură cu modalitatea de plata a acestui serviciu. Persoanele fizice vor trebui să achite o taxă de salubritate a cărei valoarea este acum de 8, 55 lei de persoană pe luna, dar care ar putea să scadă în urma licitaţiei pentru desemnarea operatorului . Persoanele juridice vor plăti serviciile pe baza unui contract şi a facturii eliberată de operator, tarifele urmând să fie stabilite anul viitor.
Problema este că taxa de salubritate va fi achitată de către primării chiar şi pentru cei care nu o achită, urmând să fie recuperate de la populaţie odată cu taxele şi impozitele locale la casieriile serviciului de Finanţe publice locale. În zonele rurale taxa ar urma să fie mai mică.
Primăria Paşcani dar şi altele din judeţ nu sunt de acord cu această variantă şi vor ca serviciul de salubritate să fie prestat ca şi până acum pe bază de contracte. Asta deoarece autorităţile locale trebuie să prevadă plata acestui serviciu în bugetul local şi să îl achite operatorului, apoi să îl încaseze de la populaţie. Edilul Municipiului, Dumitru Pantazi a atras atenţia că sunt foarte multe persoane plecate în străinătate, fără să anunţe, și că Primăria ar trebui să plătească în locul lor pentru un serviciu de care nu beneficiaza.
La Paşcani efortul bugetar anual ar fi de cca 3,5 milioane de lei, raportat la numărul populaţiei, aşa cum apare el în statistici. Noile reguli au fost deja asumate de către primarii judetului, în anul 2011, printre ei numărându-se şi Grigore Crăciunescu, iar acum nu mai pot fi modificate.
Consilierul Marius Pintilie a încercat să clarifice care sunt obligaţiile administrațiilor locale şi în ce măsură noile reguli pot fi modificate la cererea Primăriilor.
Menţionăm că prezentul regulament a fost deja aprobat de o serie de adminstrații locale din judeţ. El urmează să fie însuşit de toate Primăriile după care va deveni obligatoriu în tot judeţul Iași. În paralel a început construcţia staţiei de transfer de la Ruginoasa şi urmează să fie stabilit operatorul care va face colectarea şi transportul gunoiului la groapa ecologică de la Țuțora Iaşi. Deocamdată nu se știe dacă societăţile locale de salubritate vor mai presta astfel de servicii, în calitate de subcontractori, sau vor fi desfiinţate.