4.4 C
Paşcani
vineri, martie 31, 2023

Detalii în premieră despre autostrada A8 Iași-Târgu Neamț! Iată pe unde va trece viitoarea rută ce va tranzita județul!

Autoritățile ieșene au luat în calcul din nou proiectul autostrăzii A8 Iași-Târgu Neamț. Bucata din A8 ce tranzitează județul Iași se află în proiectare. Firma Consitrans SRL a prezentat mai multe rute de traseu, varianta finală urmând a fi stabilită în august 2021. Traseul a fost modificat din cauza unor parcuri industriale ce vor apărea în județ. Au fost prezentate și variante de traseu pentru centura municipiului Iași.

Noi discuții legate de proiectul Autostrăzii A8 Ungheni-Iași-Târgu Neamț! Șefii administrației județene, alături de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și ai firmei Consitrans SRL, au pus la punct ultimele detalii legate de proiectul A8 ce tranzitează județul.
La discuții au participat și unii dintre primarii din localitățile tranzitate de viitoarea autorută.

Variantele de traseu pentru autostrada A8 din Iași

Conform proiectantului, au fost luate în calcul patru variante de traseu. În calcul au rămas varianta din anul 2011, stabilită în primul studiu de fezabilitate, un alt traseu, corectat după acea variantă, și alte două variante au fost propuse de Consitrans SRL. În ceea ce privește municipiul Iași, au fost luate în calcul șase variante de ocolire. Proiectul a fost adaptat la viteze de 140 de kilometri la oră, conform celor de la Consitrans SRL, societatea care a câștigat licitația de 58,8 milioane de lei pentru proiectarea autorutei pe tronsonul din județ. Variantele cuprind zona Boureni, din comuna Moțca, și ajung la DN 2, unde ar urma să apară, cel mai probabil, un tunel.
În urma solicitărilor autorităților din Pașcani, proiectul a fost mutat, pentru a se face loc unui parc industrial în acea zonă.

Proiect comun al autostrăzilor A7 și A8: cum arată zona de la Târgu Frumos?

Compania a transmis și o propunere legată de nodul rutier Bacău-Pașcani și Târgu Neamț-Iași, nod care se întretaie în jurul celui de-al doilea municipiu din județ. Configurația este legată de contractul A8 Bacău-Pașcani, conform reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Practic, la kilometrul 11 al A8, la intersecția cu DJ 208, apare o zonă fixă în care pot începe și primele studii ale proiectului.
În calcul intră și nodul de la Târgu Frumos. Cei de la Consitrans au menționat că, în acest caz, nu apar schimbări față de studiul din 2011. La Podu Iloaiei s-a propus evitarea barajului de acumulare a apei din zonă, traseul A8 urmând a trece la nord de oraș. Costel Alexe, șeful CJ Iași, a arătat că traficul de la Podu Iloaiei rămâne o problemă majoră pentru șoferi.

Continuarea pe BZI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow