0.8 C
Paşcani
duminică, ianuarie 29, 2023

Detalii din spatele celebrei bătăi de la Ruginoasa. L-am găsit pe unul dintre cei mai longevivi mascați: „Este păcat că se pierde tradiția”

Mihai Balcan se numără printre cei mai longevivi participanți la celebra bătaie de la Ruginoasa, județul Iași. Timp de nouă ani a fost unul dintre mascații celor două cete care luau parte la cunoscutul eveniment tradițional. Balcan făcea parte din ceata veche de văleni vrednici. Deși nu mai participă de ani buni la demonstrațiile care se făceau în dimineața zilei de 31 decembrie, faptul că tradiția a devenit un lucru interzis îl afectează. De câțiva ani, polițiștii şi jandarmii au oprit încăierarea tradițională, pentru că de fiecare dată se lăsa cu sânge, cu oase rupte, iar unii ajungeau în stare gravă la spital

Mihai Balcan, un sătean în vârstă de 60 de ani, din comuna Ruginoasa, județul Iași, își dorește ca tradiționala bătaie care avea loc în ultima zi din an să se desfășoare în continuare. Săteanul surprins la tăierea porcului a povestit reporterilor BZI că toți bărbații din familia sa au participat de-a lungul anilor la bătălie și că acest obicei este asemenea colindelor, nicidecum nu este unul barbar.

În plus, văleanul își exprimă punctul de vedere de fiecare dată când are ocazia, explicând că oamenii legii au fost cei care au amplificat lucrurile. Mai mult, se pare că există și o serie de reguli nescrise în ceea ce privește tradiționala bătaie.

Continuarea pe BZI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow